Vroman verbeeld door Jeroen Henneman

Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman heeft het ontwerp van het beeld van Leo Vroman bekend gemaakt. Het kunstwerk wordt gemaakt van staal, wordt 3 meter hoog en komt op het balkon van de Chocoladefabriek in Gouda te staan, niet ver van de plek waar Vroman geboren is. Jeroen Henneman over Vroman: “Zijn nooit vergeten regels, zijn heldere lijnen, zijn prominent aanwezige handen vormen voor mij een motivatie om Leo Vroman te herinneren en te verbeelden.”

Dit jaar zou de in Gouda geboren dichter en bioloog Leo Vroman honderd jaar geworden zijn. Leo Vroman is altijd sterk betrokken gebleven bij Gouda en er regelmatig terug geweest. Hij heeft gedichten geschreven voor de stad, voor verschillende evenementen en gelegenheden waaronder het inmiddels bekende ‘Ode aan Gouda’. Al tijdens zijn leven is er met Leo Vroman gesproken over een manier waarop Gouda zijn 100ste geboortedag kon vieren. Leo zei als antwoord “Ik weet niet of ik er dan nog ben, maar zo niet, vier het dan toch maar”.

Tijdens zijn honderdste geboortedag op 10 april 2015 wordt het beeld van Vroman onthuld door de dochters van Vroman, die in het buitenland wonen. De Chocoladefabriek waar het beeld komt te staan, is een kenniscentrum waarin o.a. de Bibliotheek Gouda en het Streekarchief gevestigd zijn. Dochter Peggy Vroman-Gracy over het ontwerp: “I had seen some other portraits of Leo over the years and some just were not able to capture his warmth and humor. This is wonderful and how special it will be to have him looking down over the city.”

De realisatie van het beeld wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Gouda, Goudse ondernemers (Haringparty), Bibliotheek Gouda, familie Vroman, VromanFoundation, Museum Gouda en anderen.

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1