Stichting Oude Groninger Kerken

De Stichting Oude Groninger Kerken zet zich in voor het behoud van de monumentale Groninger kerken en hun omgeving, en voor het bevorderen van de belangstelling hiervoor.

Het werk van de SOGK
De SOGK verwerft, restaureert en beheert de monumentale kerkgebouwen en probeert ze zoveel mogelijk open te stellen voor het publiek of te laten fungeren als podium voor concerten, tentoonstellingen en andere culturele evenementen. De SOGK geeft ook advies en voorlichting, en verzorgt diverse publicaties .

Restauratie cultureel erfgoed
De Groninger kerken en hun orgels behoren tot het meest indrukwekkende culturele erfgoed in Noordwest-Europa. Inmiddels beheert de SOGK 75 kerken, twee synagogen, 46 kerkhoven/begraafplaatsen en zeven (vrijstaande) torens (hier te zien op de kerkenkaart ).
Door aankoop, restauratie en onderhoud blijft dit unieke cultuurgoed behouden.
Op het weblog van de Groninger Kerken vindt u veel interessante artikelen met betrekking tot de praktische aspecten van de instandhouding van de oude kerken en hun orgels.

De kerk als podium
Bent u op zoek naar een bijzondere locatie voor een feest of ander evenement? Een aantal Groninger kerken wordt nog gebruikt als gebedshuis; andere kunnen voor eenmalige of terugkerende evenementen gehuurd worden. Uiteraard moet het evenement wel passen in de kerk en de omgeving. Informeer bij de SOGK naar de mogelijkheden. Donateurs krijgen een korting van 25% op de huurprijs.

Jubileum SOGK 2014
In 2014 bestaat de Stichting Oude Groninger Kerken 45 jaar. Het negende lustrum wordt opgeluisterd met een aantal bijzondere projecten en activiteiten. En zoals altijd proberen we ons waardevolle Groninger erfgoed weer op een andere, verrassende manier te belichten. Ditmaal door de ogen van de zuiderburen. Vandaar het jubileumthema: Het Noorden door de ogen van het Zuiden.

Landmerken
Het project Landmerken vestigt de aandacht op 8 karakteristieke kerken langs de Waddenkust. Het project heeft gezorgd voor het herstel van kerkhoven en kerkenpaden, het aanbrengen van voorzieningen in kerken en kerktorens, het ontwikkelen van wandelroutes en het maken van toeristisch materiaal.
Het gaat om acht kerken, torens en kerkhoven: Hornhuizen, Wierhuizen, Breede, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde, Nieuw Beerta en Oldenzijl/Oosternieland. Ooit bakens voor onverschrokken schippers op zee, nu richtpunt voor nieuwsgierige bezoekers, die de torens kunnen beklimmen, en uitkijken over zee en land, tot aan de stad.

Telefoonnummer

050-3123569

E-mailadres

info@groningerkerken.nl

Tags

Reageren