Alan Mathison Turing

Alan Mathison Turing (1912-1954) was een zeer begaafd man, die de ontwikkeling van de informatica sterk heeft beinvloed Hij ontwikkelde  nieuwe formaliseringen van  algoritmes en berekeningen met zijn beroemde Turing machine. Deze machine speelt een belangrijke rol in de totstandkoming van de moderne computer. Turing ontwikkelde  één universele machine die, op zichzelf, taken kan uitvoeren endoor alle mogelijke berekeningen te doen een uitkomst kan geven.

De Turing machine is een geïdealiseerde computer, bestaande uit een lees / schrijfkop (of scanner) met een papieren band doorheen gaat. De band is verdeeld in vierkanten, elk vierkant bevat één enkel symbool (0 of 1). Deze tape is het universele opslagmedium van de machine en dient zowel als drager voor invoer en uitvoer en als werkgeheugen voor het opslaan van de resultaten van tussenstappen in de berekening. In het oorspronkelijke artikel van 1936, noemt Turing het eigenlijk niet een mechanische machine, maar een persoon die hij 'computer' noemt.

De ingang die is aangeduid op de tape voor de berekening begint moet bestaan ​​uit een eindig aantal symbolen. De tape is onbegrensd lengtemeting Turing's doel was om aan te tonen dat er taken zijn die deze machines niet kan uitvoeren, zelfs al heeft het onbeperkte werkgeheugen en tijd.

De Turing machine kan zes soorten basisoperaties uitvoeren:

 • lezen
 • schrijven
 • naar links
 • naar rechts
 • van plaats veranderen
 • stilstaan

Een ingewikkelde berekening kan dan bestaan ​​uit honderdduizenden of zelfs miljoenen combinaties van deze operaties.Ondanks de eenvoud van de Turing machine is het in staat om iets dat elke moderne computer kan berekenen ook te berekenen.

Alan Turing speelde een belangrijke rol in de totstandkoming van de eerste Engels elektronische computers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britain's codebreaking centre (Government Code and Cypher School at Bletchley Park). Hij bedacht er een aantal technieken voor het breken van de Duitse codes, en bouwde samen met Gordon Welchman een verbeterde versie van de ontwikkelde 'Bomb' (een elektromechanische machine). Deze machine kraakte door berekeningen de Duitse Enigma codering. Later  bedacht Turing een techniek voor gebruik tegen de Lorenz-machine, gebruikt bij de Duitsers nieuwe Geheimschreiber machine.

Deze periode was onderwerp van een succesvolle speelfilm met Benedict Cumberbatch in de rol van Alan Turing.

Turing grootste bijdrage aan de ontwikkeling van de digitale computer zijn: 

 1. Het idee van het regelen van de functie van een rekenmachine met een programma opslaat van symbolisch of numeriek gecodeerde instructies in het geheugen van de machine. 
 2. Zijn bewijs dat, door dit middel, een enkele machine (een universele machine) in staat is om welke berekening dan ook kan uitgeoverd worden door een andere Turing machine kan. 

Turing was homoseksueel, en dit resulteerde in een strafrechtelijke vervolging in 1952 (homoseksuele handelingen waren illegaal in het Verenigd Koninkrijk op dat moment), en hij accepteerde de behandeling met vrouwelijke hormonen (chemische castratie), als alternatief voor de gevangenis. Hij stierf in 1954, enkele weken voor zijn 42ste verjaardag, uit een ogenschijnlijk eigen beheer cyanide vergiftiging. 

Op 10 september 2009, na een internet campagne, maakte de Britse premier Gordon Brown  een officiële publieke verontschuldiging namens de Britse regering voor de manier waarop Turing werd behandeld na de oorlog.

Functie / titel:
Wiskundige, computerpionier, informaticus, mathematisch bioloog en logicus.
Geboorte- en sterfdatum:
23 juni 1912 / 7 juni 1954
Plaats geboorte:
Londen
Plaats sterven:
Wilmslow
Sekse:
Man

Tags

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0