Angela Merkel

Haar rol in de geschiedenis is nog niet helemaal bekend, maar invloed heeft zij zeker al gehad. Duits bondskanselier Angela Merkel is voor Noord-Europeanen een krachtige leidster, maar voor sommige Zuid-Europeanen staat zij bijna gelijk aan Adolf Hitler.

Angela Merkel werd geboren als Angela Dorothea Kasnerop 17 juli 1954 in Hamburg. Hoewel zij over het algemeen bekend staat als een Oost-Duitse, verhuisde het gezin Kasner pas in datzelfde jaar naar Templin, ten noorden van Berlijn. Haar vader werd hier namelijk pastoor. De huidige bondskanselier begon haar carrière als wetenschapper in de natuurkunde. Na haar studie in dit vakgebied aan de universiteit van Leipzig van 1973 tot 1978 belandde de jonge natuurkundige bij de Akademie der Wissenschaften in Oost-Berlijn. In 1986 promoveerde zij in de fysische scheikunde aan dit instituut.

Sprinter in de politiek

Merkel begon haar politieke carrière in 1989, vlak voor de val van de Berlijnse Muur. Na een korte periode bij de partij “Demokratische Aufbruch” (Democratisch Vertrek), sloot zij zich in 1990 aan bij het CDU, haar huidige partij. Na de hereniging van Duitsland tijdens de jaren ’90 klom Angela Merkel op binnen haar partij. Al gauw bleek dat de Oost-Duitse in de nieuwe Duitse regering haar draai kon vinden.

Van minister tot voorzitter

In 1991 werd zij Bundesminister (bondsminister) voor Vrouw- en Jeugdzaken. Dit bleef zij tot 1994, waarna Merkel Bundesminister van Milieu, Natuurbescherming en Reactorzekerheid werd. Na deze posities in de regeringen van Helmut Kohl vervolgde zij haar weg naar de top van het CDU. Merkel werd in 1998 benoemd tot voorzitter van de partij en was hiernaast van 1998 tot 2000 secretaris-generaal. In de jaren tot 2005 werd hard gewerkt om Merkel tot bondskanselier verkozen te krijgen.

Uiteindelijk toch gewonnen

Tijdens de verkiezingen van 2005 behaalden de twee grootste partijen van Duitsland, Merkel’s CDU en voormalig bondskanselier Schröder’s SDP een vrijwel gelijk aantal stemmen. Hierdoor konden beide partijen geen overheersende coalitie vormen. Na enige maanden kwamen de partijen overeen om samen een regering te vormen. De leden van beide partijen verkozen Merkel tot opvolger van Schröder, waarna zij de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland werd.

Het laatste woord in de crisis?

Aangezien Duitsland het grootste en rijkste land van de Europese Unie en de eurozone is, speelt de bondskanselier sinds enkele jaren een belangrijke rol in de onderhandelingen die tot een oplossing voor de economische en financiële problemen moeten leiden. Merkel vormde hierin een duo met de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy, wat leidde tot de samensmelting Merkozy in verschillende tijdschriften. Haar rol in de eurocrisis kwam Merkel echter niet alleen maar ten goede.

Afname in waardering?

Na haar herverkiezing in 2009  heeft Merkel enigszins moeten inboeten aan populariteit, met name vanwege de verslechterde economische situatie sinds 2008. Tijdens deelstaatverkiezingen in verschillende staten dit jaar eindigde het CDU niet meer als grootste partij. Verschillende commentatoren zagen dit als een aftakeling van de macht van het CDU.
In andere Europese landen is de Duitse bondskanselier zelfs zeer impopulair geworden vanwege haar rol in de eurocrisis. Met name in de Zuid-Europese landen zijn haar beslissingen niet in goede aarde gevallen en verschillende Griekse kranten maakten zelfs de vergelijking  Merkel en Adolf Hitler.

Functie / titel:
Duits bondskanselier
Geboorte- en sterfdatum:
17 juli 1954
Plaats geboorte:
Hamburg (Duitsland)
Sekse:
Vrouw
Woonplaatsen:
Templin (Duitsland) Berlijn (Duitsland)
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0