Architect ir. E.J.A. Corsmit, ontwerper Nationale Commandobunker bb

Architect ir. E.J.A. Corsmit, ontwerper Nationale Commandobunker bb

Eduard John August Corsmit is geboren op 1 maart 1916 te Soerabaja als zoon van Eduard Petrus Theodoor Corsmit en Wies Corsmit (geboren Lorz). Hij of zijn vader, dat is niet duidelijk, allebei heetten ze Eduard, was amateurfilmer en filmde onder andere de reis naar Nederlands-Indië, de verloving van prinses Juliana, de ontgroeningsspelen in Bandung en de aankomst van gouverneur-generaal Tjarda van Starkenborgh.

In de film over Koninginnedag 1936 komt een fragment voor van een oefening van de LBD (Luchtbeschermingsdienst). In zijn latere loopbaan kreeg Eduard jr. hiermee te maken toen hij een atoomschuilkelder voor de BB (Bescherming Bevolking) construeerde voor fort Lunet I in Utrecht. Zie: https://www.amateurfilmplatform.nl/films/oa-koninginnedag-1936-en-brand-in-kampong

Eduard jr. ging naar Nederland, werd architect en ontwikkelde zich tot specialist in constructieve ontwerpen, veelal van grote gebouwen. Dat deed hij niet alleen voor nieuwe gebouwen, maar ook voor bestaande.

Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau

In 1963 richtte hij Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau op. Het bureau was gevestigd in de gemeente Rijswijk. In het blad BOUW schreef hij in deze jaren artikelen als ‘Bouwen in vooraf gemaakte gewapend-betonelementen’ en ‘Beveiliging van gebouwen tegen calamiteiten’

Corsmit deed onder andere het constructief ontwerp van ‘De Rotterdam’, het grootste multifunctionele bouwproject van Nederland. En in Denemarken was het betrokken bij de ontwikkeling van een mega ziekenhuis in Denemarken (Aalborg Ziekenhuis; 134.500 m2). In Utrecht wordt hij verder ook genoemd met zijn bijdrage aan de Pastoefabriek.

De Bunker Lunet I

Nederland moest ten tijde van de Koude Oorlog (1945 – 1991) voorbereid zijn op een Sovjetaanval en -bezetting. Hiervoor werd de uit vrijwilligers bestaande Bescherming Bevolking (BB) opgericht. Taak van de BB was voorlichting geven in vredestijd en hulp verlenen tijdens de oorlog. In de stad Utrecht was de BB ondergebracht in een Duitse bunker, aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. De bunkers moesten beschermen tegen de radioactieve neerslag van de kernbommen.

Voor heel Nederland moest er een commandopost van de BB komen in het midden van het land. Eerst werd bekeken of de kelders van buitenplaats Nieuw-Amelisweerd geschikt waren, maar er werd uiteindelijk gekozen voor Lunet I in Utrecht, één van de vier lunetten (vestingwerken) aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de jaren vijftig werd op Lunet I een atoombunker gebouwd. 

Royal Haskoning

In juli 2007 werd Corsmit overgenomen door Royal Haskoning. Het bedrijf ging onder eigen naam verder binnen de grotere branchegenoot. In 2013 liet Royal Haskoning, inmiddels Royal HaskoningDHV, de bedrijfsnaam ‘Corsmit Raadgevend Ingenieurs’ vallen.

Eduard overleed in 1976, op 60 jarige leeftijd. De atoomschuilkelder ademt nog de sfeer van toen en is soms open voor het publiek. Onlangs werd een prachtig fotoalbum teruggevonden met zwart wit foto’s van de bouw en kleurenfoto’s van het interieur na opening. 

Functie / titel:
ingenieur
Geboorte- en sterfdatum:
1 maart 1916 / 30 november 1976
Plaats geboorte:
Soerabaja
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Soerabaja, Delft, Rotterdam

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0