Arie Boomsma

All You Need Is Love doet het Nederlands publiek in 1992 kennis maken met zogenaamde ‘emotie-tv’: ‘gewone’ mensen die voor het oog van de camera hun uitzonderlijke verhaal vertellen, talent laten zien, of verliefd worden. Het maakt niet uit wát ze doen, zolang ze maar authentiek overkomen en bijzonder gewoon zijn. Een reeks aan programma’s die inspeelt op het succes van dit format is het gevolg: van Big Brother in 1999 tot Boer Zoekt Vrouw, reality-tv is nog altijd hét gesprek bij de koffieautomaat.

Presentator Arie Boomsma (Marken, 1974) lijkt zich prima thuis te voelen binnen dit genre met programma’s als 40 Dagen Zonder Seks, Uit de Kast en Over de Streep. Stuk voor stuk shows waar gewone mensen hun verhaal vertellen of een uitdaging aangaan, met onherroepelijk emoties tot gevolg. Toch geeft Boomsma aan een hekel te hebben aan programma’s die focussen op het kunstmatig oproepen van emoties. Wat onderscheidt zijn programma’s dan van schijnbaar oppervlakkige reality-tv? “Ik heb de onbedwingbare behoefte dingen te maken die bijdragen aan het leven. Programma's die kijkers doen beseffen dat iedereen verantwoordelijkheid heeft en ook een vaagbekende buurman in tijden van misère kan helpen”.

Hoge bomen...

Hoge bomen vangen veel wind en dat geldt zeker voor de 1,98 meter metende presentator. Hij begint zijn carrière in de schijnwerpers als model en acteur, maar verschijnt al snel als presentator op de buis. Meer dan ‘just a pretty face’ blijkt hij al snel te zijn als de domineeszoon zijn naam verbindt aan de Evangelische Omroep, waar hij de kans krijgt maatschappelijk betrokken programma’s te maken. Hier profileert hij zich als overtuigd christen die een ongebruikelijk geluid laat horen waarvan hij hoopt dat het leidt tot meer begrip, tolerantie en verantwoordelijkheidsgevoel binnen de samenleving.

Niet preken, maar prikkelen 

Hoewel Boomsma goed op zijn plek lijkt bij de EO, doen zijn programma’s die onderwerpen als seksualiteit bespreekbaar maken de nodige stof opwaaien binnen de omroep. Zijn credo ‘niet preken, maar prikkelen’ blijkt toch een stap te ver wanneer de presentator zich in 2009 half naakt laat fotograferen voor de cover van de homo editie van het tijdschrift LINDA. Een schorsing is het gevolg. Hoewel hij na drie maanden weer aan de slag kan, is de koek op en hij vertrekt. Ondanks alles blijft hij programma’s maken en gaat hij provocatie en commotie niet uit de weg, zolang het maar discussie teweeg brengt. Thema’s als begrip en verantwoordelijkheidsgevoel blijven daarin een belangrijke rol spelen.

 

Functie / titel:
presentator
Geboorte- en sterfdatum:
18 januari 1974
Plaats geboorte:
Marken
Sekse:
Man
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0