Ben Tiggelaar

Ben Tiggelaar is Nederlands grootste managementgoeroe. Bekend geworden door zijn seminars MBA in één dag en zijn boek Dromen, durven, doen. Vanaf 2000 verkreeg Tiggelaar met vijf verschillende boeken de nummer één positie in de management-toptien. Ze vonden gretig aftrek in talloze bedrijven, organisaties en seminars.

Behalve schrijver is Tiggelaar ook spreker en gedragswetenschapper. Zijn streven is om mensen hun dromen en ideeën om te laten zetten in actie en hij studeert al meer dan vijfentwintig jaar op de onderwerpen leiderschap en verandering. In zijn werk gebruikt hij de zogenaame '5/95'-benadering. Deze benadering neemt aan dat 95% van het menselijk gedrag onbewust of automatisch is. Volgens Tiggelaar moet bij verandermanagement juist op die 95% gericht worden.

Loopbaan
Tiggelaar begon met een studie communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Tiggelaar heeft onder andere gewerkt als redacteur voor het tijdschrift Adformatie en als intern adviseur bij ABN AMRO. Hier zette hij een compleet nieuwe afdeling op die hij ook zelf aanstuurde. Sinds 1996 werkt hij als zelfstandig ondernemer. In 2010 promoveerde Tiggelaar in de economische wetenschappen en bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift The Core of the Matter. In dit onderzoek bespreekt Tiggelaar de haalbaarheid en effectiviteit van gedragsgerichte interventies in Nederlandse organisaties.

MBA in één dag
Het jaarlijkse seminar geleid door Ben Tiggelaar is inmiddels uitgegroeid tot het meest succesvolle managementseminar van Nederland. In 2014 namen 15.500 managers deel aan de MBA in één dag. Tijdens deze dag laat Tiggelaar zien dat het mogelijk is om acht meter managementboeken in een seminar van acht uur te behandelen. En ook is er nog ruimte voor praktische tips, uitleggen van toepasbaarheid, oefeningen en humor. De kracht van Tiggelaar is dat hij de moeilijkste stof op een laagdrempelige manier voor iedereen toegankelijk kan maken.

Dromen, durven, doen
Tiggelaar schreef ook diverse boeken over management en leiderschap. Het bekendste is wellicht Dromen, durven, doen en gaat over effectief zelfmanagement. In dit boek legt hij uit hoe de stap kan gezet kan worden van dromen, naar durven en, uiteindelijk, naar doen. Van dit boek werden alleen in Nederland al meer dan 300.000 exemplaren verkocht. Dromen, durven, doen is vertaald in het Engels, Duits en Arabisch. Andere bekende boeken die Tiggelaar schreef zijn: Dit wordt jouw jaar!, Doen!, Vol in balans en MBA in één dag – het boek.

Succesformule
Met slechts één personal assistent, die ook maar halve dagen werkt, runt Tiggelaar de Ben Tiggelaar B.V. Hij zegt erop te staan zeer toegankelijk te zijn, en open te staan voor alle soorten vragen. Door middel van anekdotes, persoonlijke verhalen maar ook toneelstukjes en versimpelingen brengt hij zijn kennis op een laagdrempelige manier over naar het publiek waardoor zij het - volgens Tiggelaar - beter en sneller begrijpen en ook langer vasthouden.

In interviews zegt Tiggelaar veel waarde te hechten aan simpelheid en bescheidenheid. Vanuit de geloofsovertuiging van Tiggelaar - hij is hervormd opgevoed en is nog steeds gelovig - is dit goed te begrijpen. Tiggelaar: “Je hebt je talenten niet voor niets, doe er iets mee. Tegelijkertijd ben je ervan bewust dat het niet werkelijk gaat om hoe succesvol je bent, dat is niet het hoogste doel.”

Foto's: Elisabeth Ismail

Functie / titel:
Managementgoeroe
Plaats geboorte:
Veendam
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Veendam, Soest

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0