Casparus Van Houten

Zoals de uitbundig en duur versierde chocoladeserviezen uit de 18e eeuw suggereren was het drinken van chocolade destijds inderdaad een bijzondere gelegenheid. Chocolade was duur en werd daarom vrijwel alleen gedronken door rijke burgers en hovelingen. De hoge prijs van de chocolade was echter niet de enige reden dat het drinken van chocolade in populair achter bleef bij koffie en thee, het was ook moeilijk om van chocoladekoekjes lekkere chocolademelk te maken. Speciale chocoladehuizen boden uitkomst: hier werkten mensen die zich hadden gespecialiseerd in het maken van chocolademelk. Het probleem zat in de cacaobonen. Deze bestaan voor een deel uit vet en een deel uit vaste stoffen. Een ‘chocolademelk’ bestond dus dikwijls uit een laag vet, de melk, en een laag vaste stoffen op de bodem van de beker.

In het begin van de 19e eeuw kwam hierin verandering door een reeks uitvindingen van de Amsterdamse chocolademakers Casparus van Houten en zijn zoon Coenraad. Casparus bedacht een manier om een groot deel van het vet met behulp van een pers uit de cacao te verwijderen. Met deze ontvette cacao kon Van Houten echter geen koekjes maken. Dit probleem leidde ertoe dat hij een manier ontwikkelde om cacaopoeder beter te laten oplossen in melk of water.[1] Door de poeder te behandelen met een base leek dit inderdaad het gewenste effect te hebben. Of deze behandeling daadwerkelijk zorgt voor een betere oplossing is een enigszins open vraag, maar het staat wel vast dat de chocolademelk die met de poeder van Van Houten werd gemaakt een veel betere smaak, en veel bruinere kleur, had dan die van zijn concurrenten. In verwijzing naar de Amsterdamse oorsprong van de methode wordt deze manier om cacaopoeder te maken ook wel ‘Dutching’ genoemd.[2]

De cacaopoeder van Van Houten had het drinken van chocolade voorgoed veranderd. Wat hij echter over het hoofd zag was dat het vette ‘afval’ van zijn pers ook kon worden gebruikt. Het was waarschijnlijk de Engelsman John Fry die in 1846 ’s werelds eerste chocoladereep op de markt bracht: gemaakt van cacao, suiker, en het vettige resten uit Van Houten’s pers.[3]

Functie / titel:
Chocolademaker.
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Amsterdam
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0