Coenraad Johannes van Houten

Coenraad Johannes van Houten – Van Houten Cacao. Nederlands chemicus, die vooral bekend staat als vermeend uitvinder van de cacaopers en wiens naam voort leeft in de ons allen welbekende cacaopoeder.

Coenraad werd aan het begin van de 19e eeuw, 15 maart 1801 om precies te zijn, in Amsterdam geboren als zoon van Casparus van Houten (1770-1858) en Arnoldina Koster. Toen Coenraad 14 jaar oud was opende zijn vader een chocoladefabriek in Amsterdam. Een bijzondere gebeurtenis in een tijd dat chocolade alleen nog maar gedronken werd of werd gebruikt als ingrediënt voor koekjes.

Het grote probleem bij de verwerking van cacao tot een drank was de cacaoboter, die slecht oploste in water of melk. Als de cacaoboter van de vaste cacaobestanddelen zou kunnen worden gescheiden, zou dit de verwerking tot chocolade aanzienlijk makkelijker maken. Om dit resultaat te bereiken was wel een methode bekend, maar deze leverde een slechte kwaliteit cacao op. Van Houten ontwikkelde hiervoor een efficiënte hydraulische pers, die de cacaoboter van de vaste delen kon scheiden, zodat het resulterende cacaopoeder minder vet bevatte, maar wel van veel betere kwaliteit was.  Van Houten was echter nog niet tevreden over de kwaliteit en de oplosbaarheid van het overblijvende cacaopoeder. Daarom ontwikkelde hij een methode waarbij hij de cacao met het zout alkaline behandelde zodat de oplosbaarheid nog groter werd en de bittere smaak verminderde. Dit proces wordt naar de herkomst van het proces nog steeds ‘Dutching’ of ‘Dutch process’ genoemd.

Lange tijd werd de uitvinding van de cacaopers toegeschreven aan Coenraad van Houten, maar onderzoek heeft uitgewezen, dat de uitvinding inderdaad gedaan werd door de patenthouder Casparus van Houten. Een patent overigens dat Van Houten niet zomaar kreeg. Aanvankelijk zag de adviseur van de patentcommissie niets in de uitvinding, die volgens hem helemaal niet zo bijzonder was. Persen van dingen behoorde immers tot de algemeen bekende productieprocessen. Daarnaast stond cacaoboter, het vet in cacao, bekend als goed voor de gezondheid. Dus waarom zou je dat verwijderen, moet de adviseur gedacht hebben. Ondanks dit negatieve advies werd het patent wel toegekend.

Na zijn huwelijk in 1835 met Hermina van Houten (geen familie) bouwt Coenraad in 1850 een nieuwe fabriek in Weesp.Halverwege de 19e eeuw was de fabriek van Van Houten al zo groot geworden dat hij zijn chocolade verkocht in Engeland, Frankrijk en Weesp. In 1866 kwam de Engelse chocolademaker, John Cadbury hoogst persoonlijk naar naar de fabriek uit interesse voor de pers van Van Houten. Echter pas in 1875 ging Cadbury ook in zijn productie gebruikmaken van de uitvinding van Van Houten.

Langzamerhand gingen steeds meer chocolade- en cacaoproducenten de cacaopers gebruiken. De uitvinding van de cacaopers en ‘the Dutch process’ maakten massaproductie van cacaopoeder en chocolade mogelijk. Chocolade was daardoor niet langer alleen weggelegd voor de rijken en de gekroonde hoofden van Europa. Weesp bleef tot de sluiting van deze fabriek in 1971 sterk verbonden met Van Houten en de productie van cacao. Ook tegenwoordig is er nog steeds Van Houten cacaopoeder te krijgen. Van Houten maakt nu echter deel uit van het chocoladeconcern van Callebaut.

Functie / titel:
Chocolademaker, Cacaoproducent, Vermeend uitvinder Cacopers
Geboorte- en sterfdatum:
15 maart 1801 / 27 mei 1887
Plaats geboorte:
Amsterdam
Plaats sterven:
Weesp
Sekse:
Man
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0