Danny Venlet

Danny Venlet is is een Belgisch designer die al heel wat faam verworven heeft met zijn innovatieve design projecten. Hoewel je zijn werk vast al hebt gezien is het mogelijk dat de naam "Danny Venlet" niet meteen een belletje doen rinkelen. Dit komt enerzijds omdat hij jarenlang actief geweest is in Australië, en anderzijds door zijn bescheiden karakter. Door de jaren heen heeft Danny Venlet een fenomenaal portfolio opgebouwd vol unieke interieur inrichtingen, hippe design accessoires en moderne meubelen.

Ontwerpvisie Danny Venlet

Danny Venlet is een designer die niet ontwerpt om de wereld te veroveren. Zo zal hij, in tegenstelling tot veel designers, denken vanuit de functie van een object en niet trachten te werken met een typerende huisstijl. Dit heeft hem de vrijheid te ontwerpen in allerlei stijlen en materialen waardoor hij zichzelf ook steeds kan uittesten en vernieuwen. Zijn visie gaat vooral om innovatie, psychologie en originaliteit. Danny Venlet onderzoekt welke gevoelens mensen krijgen bij bepaalde objecten of plaatsen, en zal dit gevoel ofwel extreem benadrukken, ofwel zal hij het in een volledig andere context gebruiken. Het resultaat is dat zijn werken totaal vernieuwend ogen en typerend zijn voor een echte designer.

Een mooi voorbeeld hiervan is zijn inrichting van het Manchi wellness salon voor mannen. Hoewel het in de oude culturen, heel erg mannelijk was om te baden en relaxen is dit tegenwoordig niet meer het geval. Danny Venlet's taak bestond er dus in het mannelijke van een sauna naar boven te halen. Dit deed hij onder andere door de wanden te bekleden met klittenband zodat de handdoeken makkelijk aan de wand bevestigd konden worden. Zo zorgt hij voor een vertrouwde mannelijke handeling: gereedschap op de wand hangen in plaats van de kleding op te vouwen of op hangen. Deze wellness heeft de toepasselijke naam "Manchi" en kan je terugvinden in Antwerpen.

 

Bekende projecten van Danny Venlet

Outdoor Shower
ls je aan iemand vraagt zich een douche in te beelden krijg je vrijwel meteen een standaardbeeld van een douche: Een grote stang die uit de grond of muur vertrekt en eindigt boven ons hoofd, al dan niet uit verschillende materialen en vormen. Het concept blijft echter altijd hetzelfde. Venlet wou deze gedachtegang teniet doen door een totaal nieuw concept uit te werken. Danny Venlet haalde hiervoor zijn inspiratie uit zijn jeugdjaren, toen hij in de Outbacks van Australie woonde. Zijn ouders hadden alles achtergelaten om een boerderij op te starten in Australië. Om te voorkomen dat de oogst verdroogde maakte men geregeld gebruik van sprinklers vanwaar ook het idee kwam om het water van onder te laten starten.

Ice Cube
Met deze originele drankkoeler hoef je nooit meer naar de frigo te lopen wanneer je een tuinfeest geeft. Wil je 's avonds meer sfeer brengen dan kan je optioneel ook blauwe TL lampen bijkopen. Daarnaast kan de Ice Cuber ook gebruikt worden als zitbank dankzij het bijgeleverde zitkussen. Ice Cube wordt uitgegeven door Extremis.

Danny Venlet - Easy Rider voor Bulo
De Easy Rider is een multifunctioneel kantoormeubel dat zowel een bureaustoel als een bureau is. Je kan verschillende zithoudingen aannemen en met zijn lichte gewicht en zwenkwielen kan je telkens vanop een andere locatie werken. De Easy Rider wordt uitgegeven door Bulo.

D2V2 verlichtingsarmatuur voor Dark
Een ander pareltje van Danny Venlet is de prachtige D2V2 verlichtingsarmatuur die hij ontwierp voor Dark.

Bibliografie Danny Venlet
Recent verscheen over Danny Venlet een monografie van de hand van designcriticus Max Borka. Dit boek bevat een allesomvattend overzicht van een twintigjarige loopbaan, die niet alleen een revolutie veroorzaakte in de wereld van kantoor-, buiten- en residentiële meubels (met bekroonde creaties zoals de 'Easy Rider' en de 'Viteo' douche), maar ook een totaal nieuw concept van interieurarchitectuur introduceerde, waarin objecten en gebruikers niet langer gedomineerd worden door de ruimte, maar vice versa.

ISBN-NUMMER : 978-90-5856-302-6
Verschenen: augustus 2009
Richtprijs: €49

 
Actieve marktsegment Danny Venlet

Danny Venlet is net als een kameleon. Hij beperkt zich niet tot één tak, maar is actief in alle facetten van de vormgeving. Zo heeft hij ook heel wat bekendheid verworven voor het ontwerpen van standen en tijdelijke installaties. Zo heeft hij in het verleden al succesvolle standen gerealiseerd voor Illy Art, Ici et Maintenant en Mini.

Voor de Illy Art installatie maakte Venlet gebruik van oude matrassen, bekleed met een gekleurde folie. Zo wou hij de bezoekers Illy koffie laten associëren met 's morgends opstaan en genieten van een lekker tasje koffie. Danny Venlet richt zich ook op het ontwerpen van meubels en verlichting.  Verder is Danny Venlet ook actief in het ontwerpen van publiekelijke ruimtes, hotels, restaurants, clubs, winkelruimtes en private woningen. In zijn beginjaren was dit zijn zijn voornaamste broodwinning. Ondertussen heeft hij dit deels afgebouwd.

 

Website Danny Venlet: www.venlet.net

Functie / titel:
Designer
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
o.a. Australië
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0