Egbert van Drielst

Egbert van Drielst was een Nederlandse kunstschilder. Hij werd in 1745 in Groningen geboren. Op veertienjarige leeftijd werd hij daar leerling in een fabriek van verlakte voorwerpen. Op deze manier leerde hij de eerste beginselen van het tekenen en schilderen. Omstreeks 1761 ging hij in de leer bij de Haarlemse behangschilder Jan Augustini. Zelf schilderde Van Drielst voornamelijk landschappen, die door andere medewerkers, waaronder Jacob Cats, van figuren werden voorzien. In 1775 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij eerst in dienst was bij Jan Smeyers' behangfabriek en vanaf ca. 1770 zelfstandig als behangschilder werkte. Dit werk is slechts deels bewaard gebleven en veelal niet op de oorspronkelijke plaats.

Toen de belangstelling voor beschilderd behang terugliep, ontwikkelde Van Drielst zich tot landschapstekenaar. Hij liet zich inspireren door landelijke gebieden, waar hij doorheen reisde. Vooral Drenthe vereerde hij regelmatig met een bezoek, met name het dorp Eext (vanaf 1772). Hoewel zijn werk is gebaseerd op hetgeen hij in de werkelijkheid tegenkwam, zijn ze vaak niet te lokaliseren omdat de eigen visie van de kunstenaar ook een rol speelde in de realisatie. Met zijn op de schoonheid van de natuur gebaseerde werk inspireerde hij andere kunstenaars, die ook op reis gingen om deze te herontdekken.

In 1790 huwde Van Drielst in Hoogeveen met Johanna Nauta. Op 4 juni 1818 overleed Van Drielst in zijn woning aan de Keizersgracht 418 te Amsterdam. Hij werd op 9 juni begraven in de Westerkerk.

Onder andere in het Museum Geelvinck-Hinlopen Huis is werk van Van Drielst te zien.

Bijnaam / pseudoniem:
de Drentse Hobbema
Functie / titel:
kunstschilder
Geboorte- en sterfdatum:
28 februari 1745 / 4 juni 1818
Plaats geboorte:
Groningen
Plaats sterven:
Amsterdam
Sekse:
Man

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0