Friedrich Wilhelm Raiffeisen

Wat doe je als je ziet dat je boeren ten prooi vallen aan inhalige leenmeesters? Dan help je ze op hun eigen benen staan met een compleet nieuwe manier van bankieren. Aldus Friedrich Wilhelm Raiffeisen, uitvinder van het coöperatief bankieren.

Friedrich werd geboren als in een groot gezin van negen kinderen. Zijn vader was een welgestelde boer, die het tot burgermeester van het kleine plaatsje Hamm schopte. Al op zijn veertiende verliet Friedrich zijn school, hoewel hij nog een aantal jaren lang les kreeg van de lokale pastoor.

Burgemeester met hart

Friedrich koos op zijn zeventiende voor een carrière in het leger. Hij reisde door heel Duitsland, destijds nog een federatie van onafhankelijke staten. Zo kwam hij onder andere in Keulen en Koblenz terecht. Een oogziekte maakte een einde aan zijn leven in het leger en in 1843 besloot hij om een ambtenaar te worden.

Na zijn voorbeeldige dienst in het leger werd Friedrich al snel tot burgemeester benoemd. Hij stond door de jaren heen aan het hoofd van een aantal dorpen in het westen van het huidige Duitsland: Weyerbusch, Flammersfeld en Heddesdorf. Maar waar hij ook kwam, overal zag Friedrich hetzelfde verhaal: bittere armoede onder de bevolking. Boeren moesten noodgedwongen zware leningen aan gaan om materiaal en gereedschappen te betalen. Die leningen konden ze door de torenhoge rentes vaak niet terug betalen.

Armoede en honger

Het liep van kwaad tot erger tijdens de hongerwinter van 1846. Geraakt door het leed van zijn medeburgers zette Friedrich zijn eerste liefdadigheidsinstelling op: Verein für Selbstbeschaffung von Brod und Früchten. Die kocht graan op, maakte er brood van en deelde dit uit onder de armen.

De burgermeester wilde zijn boeren helpen met meer dan liefdadigheid alleen. Hij kwam op een bijzonder idee: wat als de boeren nu zelf hun eigen leningen gingen verzorgen? Het resultaat: de eerste coöperatieve leenbank, door Friedrich gesticht in 1864. Hier konden lokale boeren het kleine beetje extra geld dat ze hadden storten. Uit de gemeenschappelijke poel konden dan leningen worden verstrekt aan andere boeren tegen redelijke rentes.

Voorspoed in tegenslag

Het bleek een doorslaand succes maar helaas voor Friedrich zorgde een tyfusepidemie er voor dat hij zijn ambt neer moest leggen. Zijn vrouw stierf aan de ziekte en Friedrcih zelf bleef achter met een kwakkelende gezondheid. Om toch wat inkomsten binnen te krijgen startte hij een sigarenfabriek en een wijnmakerij.

Friedrich was zijn laatste jaren bezig met het opzetten van nieuwe coöperatieve leenbanken in andere delen van Duitsland. Ook schreef hij een boek over zijn uitvinding, in de hoop dat anderen zijn idee op zouden pakken. Met succes: op verschillende plekken in Europa kwamen in de jaren na Friedrichs dood soortgelijke projecten van de grond.

Functie / titel:
burgemeester
Geboorte- en sterfdatum:
3 mei 1818 / 11 mei 1888
Plaats geboorte:
Hamm
Plaats sterven:
Neuwied-Heddesdorf
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Weyerbusch, Flammersfeld

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 2