Geert van Mesdag

Geert van Mesdag (1863-1939) was de zoon van apotheker Gilles van Mesdag. Geert had een opleiding gevolgd aan de Handelsschool in Amsterdam en deed hierna ervaring op bij verschillende maatschappijen. Na zijn terugkomst in Nederland werd hij medeoprichter van de machinale houtbewerkingsfabriek Van Wijngaarden & Van Mesdag in Weesp. Dit bedrijf raakte al snel verbonden met chocoladefabriek Van Houten. Dit was te danken aan de goede contacten tussen Geert van Mesdag en de Van Houten familie. Gilles was voor zijn tweede huwelijk al getrouwd met Froukje Oving, de pleegmoeder van Hermine Martha Maxwils-van Houten (1870-1951). In 1890 trouwde Geert met Hermine, waardoor de families Van Houten en Van Mesdag nu echt één familie werden. Geert van Mesdag werd op 15 mei 1893 in het bestuur van Van Houten geplaatst.

Wederzijds belang
De houtbewerkingsfabriek groeide mee met Van Houten. Ze bouwden in 1889 de Van Houten stand op de wereldexpo in Parijs. Ook de opdracht voor een compleet nieuwe chocoladefabriek met woonhuizen en arbeiderswoningen net buiten Weesp, ging in 1890 naar Van Wijngaarden & Van Mesdag. Toen dit project klaar was gingen de zaken minder voor het houtbewerkingsbedrijf. Geert van Mesdag stapte dan ook terug uit het bedrijf om zich enkel op de chocoladefabriek te richten.
Geert was sinds 1914 naast zijn bestuursfunctie bij Van Houten ook commissaris van NV Philips. Uit deze contacten kwam in 1930 Philips-Van Houten voort, dochterbedrijf van beiden firma’s. Philips-Van Houten vestigde zich op het fabrieksterrein van Van Houten in Weesp, en ging vitamine-D chocoladepastilles maken. Van Houten stapte in 1935 uit deze samenwerking, maar Philips-Van Houten bleef bestaan in Weesp. Het bedrijf bestaat na vele fusies en naamsverandering nog steeds als vestiging van Abbott Laboratories.

Clanstrijd
Dat het niet altijd koek en ei was tussen de families Van Houten en Van Mesdag blijkt uit de strijd rond het parkdorp ‘Nirwana’. Dit was in 1897 een plan om de woningnood in Weesp op te lossen. Nirwana zou onderdak moeten bieden aan de fabrieksarbeiders van Van Houten. Het zou 46 hectare groot moeten worden, 50 huizen bevatten, met plek voor 1000 a 2000 bewoners en met allerlei sociale ruimten en groene gebieden. Maar het gemeentebestuur van Weesp en het bestuur van de polder Aetsveld werkten tegen. Dit vertraagde de plannen. Ondertussen verschoof de dagelijkse leiding van het bedrijf naar de Van Mesdag clan, aangevoerd door Geert. Geert van Mesdag zag niets in deze sociale woningbouw, de hoge financiële kosten werden het belangrijkste tegenargument. Nirwana kwam er niet. De Van Mesdag familie bleef de rest van het bestaan van de chocoladefabriek betrokken bij het bestuur van het bedrijf.

Functie / titel:
Directeur chocoladefabriek Van Houten
Geboorte- en sterfdatum:
6 november 1863 / 6 november 1939
Plaats geboorte:
Groningen
Plaats sterven:
Hilsversum
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Groningen, Weesp, Hilversum
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0