Henri-Robert Brésil

Henri-Robert Brésil

Henri-Robert Brésil begon al vrij jong met schilderen, Hij  werd geboren in 1952 in Gonaïves, Haïti, en verhuisde in 1973 naar Port-au-Prince. Brésil is een van die schilders wiens werk onmiddellijk herkenbaar is.

Het doet denken aan het werk van de Franse schilder Henri Rousseau. Zijn weelderige groene landschappen zijn vaak bevolkt met roze flamingo's en bevatten stromende beekjes en watervallen.

Brésil maakte schilderijen op alle formaten, inclusief extreem grote, die behoorlijk monumentaal waren, zelfs adembenemend. Hij was zeer getalenteerd en maakte indruk op zijn collega's met zijn technieken. Hij won de Ispan-Unesco-prijs in 1981.

Tragische dood

Internationaal is er veel belangstelling voor zijn werk. Naarmate hij ouder werd, werd hij meer excentriek. Op tragische wijze vond hij in 1999 zijn dood na een gewelddadige woordenwisseling in een restaurant.    

Zijn werk is tentoongesteld in de Verenigde Staten, Puerto Rico, Frankrijk, Italië en Zwitserland en werd besproken in de New York Times en de Miami Herald.

Ontmoeting Cantave met Brésil

Joseph Cantave, een Haitiaanse kunstenaar die vaak in de VS verblijft, leerde de artiest kennen. Hij ontmoette hem voor het eerst in september 1997 op de markt van Petionville, een voorstad van Port-au-Prince. 

"Terwijl ik fruit van een verkoper kocht, kwam een kleine magere man naar me toe en vroeg me om vijf dollar. De man had er alle vertrouwen in dat hij het geld zou krijgen. Hij gebaarde een andere verkoper even te wachten om betaald te worden. Verbaasd keek ik de man van top tot teen aan. Nadat hij de koopman had betaald, kwam hij terug en stelde zich heel beleefd voor."

Connectie  

Ze hadden meteen een connectie. "Hij had veel vertrouwen in zichzelf en noemde zich altijd Brésil. 'Ik ben Brésil', zei hij vaak. We praatten, praatten en praatten ..... We waren het erover eens dat we werden geleid door dezelfde ster omdat we allebei waren geboren onder het sterrenbeeld Maagd. Hij had Californië, Florida, New York, Puerto Rico en Mexico bezocht, vertelde hij me. We waren de hele dag aan het praten. Hij sprak vloeiend Frans en Spaans, maar hij gooide voortdurend Engelse woorden tussen de zinnen."  

Het jaar daarop, 1998, ging Cantave naar het adres dat hij van hem gekregen had. "De lokale bevolking vertelde me dat hij daar niet meer woonde en dat hij ziek was en helemaal gek werd. Ik was erg teleurgesteld, maar een paar dagen later bezocht ik François Sannon de beeldhouwer die zijn atelier had aan de hoofdweg in Kenscoff en hij vertelde me dat hij wist waar hij was. Dus gingen we naar de markt in Kenscof en daar lag Brésil aan de uiterste rand van de markt op een mat de slapen. Hij zag er anders uit, ziek en ellendig. Maar hij was zo blij me te zien. Hij beschouwde me als een verloren broer. Het was alsof ik kwam om zijn leven te redden." 

Bijzonder aanbod

“Toen besloot hij dat ik wat van zijn werk moest hebben. We gingen naar Thomassin, waar hij familie had. In een afgesloten schuur op de vuilnisbelt kwamen ze naar buiten met 10 schilderijen van alle 24 x 36. Watervallen, plantages en groenten. De schuur was als een bankrekening die ze voor Brésil hielden, vertelde zijn oom me.”

Ze boden Cantave alle schilderijen aan voor $ 400,00 per stuk, op voorwaarde dat hij ze allemaal zou kopen. “Hoorde je dat? ... $ 400,00 per stuk ... Ook al had ik het geld, ik weigerde automatisch. Ik vertelde hen dat ik geen verzamelaar was en ook geen dealer.”

De grote Brésil is dood

Brésil was erg teleurgesteld. Toen Cantave een jaar later, in 1999, weer terug was in Haïti, hoorde hij dat Brésil dood was.  "De grote Brésil is dood. Ik schrok, het was alsof een deel van mij stierf. Het was echt triest, vooral wat betreft de omstandigheden van zijn dood. Hij ging naar de grote markt in het centrum van Port-au-Prince, Marche Croix des Bossales, waar hij een onbekende was. Hij ging iets eten bij een lokale verkoper en werd doodgeslagen door een menigte. Deze ervaring maakte me diepbedroefd." 

"Hij bood me alles wat hij bezat en ik wees hem af. Misschien had het een aanleiding kunnen zijn dat hij zijn leven om boog. Ik zal het nooit weten. Sindsdien heb ik om het verlies goed te maken meer dan 100 kunstenaars ontmoet en heb ik honderden, zo niet duizenden Haïtiaanse schilderijen van grote en minder bekende Haïtiaanse kunstenaars gekocht en verkocht. Brésil heeft mijn leven veranderd, in voor- en tegenspoed."

Brésil is in de tussentijd een grote, internationaal bekende, kunstenaar geworden en de prijzen voor zijn werk zijn navenant gestegen.   

Afbeeldingen

1) Haitian Jungle, Oil on Canvas, 2) Cascade, Oil on Canvas, 32x20 inch, 3) Haitian Jungle, Oil on Canvas,  4) Verdant Vegetation with Flamingos, Birds, Ibis & Cascade, Oil on Canvas, 20x24, 5) Landscape, Oil on Canvas, 36x24, 6) Working the Fields, Oil on Canvas, 25x24, 7) Landscape, Oil on Canvas, 20x24, 8) Jungle Landcape, Oil on Canvas, 30x40, 9) Jardin Tranquil, Oil on Canvas, 20x24, 10)  Henri-Robert Brésil

Functie / titel:
schilder
Geboorte- en sterfdatum:
19 september 1952 / 17 april 1999
Plaats geboorte:
Gonaïves, Haïti
Plaats sterven:
Port-au-Prince, Haïti
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Gonaïves, Petionville, Thomassin, Port-au-Prince

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0