Henri Rousseau

Henri Rousseau werkte in een naïeve of primitieve stijl. Hij deed lang over zijn schilderijen, veel landschappen, soms een stadsbeeld met op de voorgrond een figuur. Hij noemde dit zijn ‘portretlandschappen’. Het meest bekend werd hij door zijn junglescènes, waarbij hij zich inspireren door zijn bezoeken aan het Natuurhistorisch Museum en botanische tuinen zoals de kassen in de Jardin des Plantes in Parijs.

Zijn eerste schilderij van de jungle was Tigre dans une tempête tropicale, ook wel Surpris! genoemd (1891). Hij begon met de blauwe lucht en eindigde met allerlei dieren en bloemen op de voorgrond. Voor zijn jungles gebruikte Rousseau meer dan 50 groentinten. In zijn jungle zitten allerlei dieren verborgen. Zo ook in Le Gitan endormi, (De slapende zigeuner) waarin een leeuw snuffelt aan een slapende vrouw. Het schilderij werd afgewezen door de officiële Salon in 1897 en werd vervolgens tentoongesteld op de Salon des Indépendants.

Henri Rousseau Le Douanier

Henri Rousseau werd in 1844 geboren in Laval, een stad in west-Frankrijk 300 km van Parijs, niet ver van Bretagne en Normandië. Daar bezoekt hij het Lyceum. Hij nam dienst in het leger, werd militair muzikant en kwam op zeker moment te werken in een tolhuisje aan de rand van Parijs. In 1869 solliciteert hij bij de douane in Parijs en hij krijgt de baan, maar de rang van douanier bereikt hij niet. Desondanks noemt iedereen hem Henri Rousseau Le Douanier. Hij wordt opgeroepen voor de oorlog, de Frans-Duitse oorlog van 1870-’71 en krijgt de rang van onderofficier. 

Kinderlijk

Hij was blij dat de oorlog in 1871 voorbij was, hij had het schilderen ontdekt en was er bezeten van geraakt. Hij was toen al bijna 40 jaar. Hij had geen opleiding gevolgd en zat daarom niet vast aan klassieke tradities. Hij kreeg aanvankelijk weinig waardering voor zijn werken, men vond zijn stijl kinderlijk. Hij was maar een prutser, aldus zijn klassieke collega’s, maar Rousseau bleef altijd in zijn kunst geloven.

In 1890 ontmoet hij andere schilders en tekenaars als Toulouse-Lautrec, Gauguin, Redon, Seurat en Pisarro. In 1893 lukte het hem om vroegtijdig gepensioneerd te worden zodat hij al zijn tijd aan het schilderen kon besteden. De schrijver Alfred Jarry moedigde hem aan en introduceerde hem in literaire kringen. Rousseau ging ook schrijven en publiceerde een toneelstuk ‘La Vengeance d’ une orpheline Russe’. En hij schreef muziek, componeerde zelfs de wals Clémence (1904).

Het Mexicaanse oerwoud

Achter zijn ezel toverde hij fantastische taferelen tevoorschijn, onder andere de junglescènes. Als mensen vroegen waar het vandaan kwam, vertelde hij veelvuldig in het Mexicaanse oerwoud geweest te zijn. Maar hij zette nooit een stap buiten Frankrijk.

In 1906 raakt hij bevriend met Robert Delaunay en in 1907 met Wilhelm Uhde die in 1907 de eerste monografie over hem publiceert. In 1908 begint Rousseau in zijn studio muzikale familie-avonden te organiseren. Picasso organiseert in datzelfde jaar een banket ter ere van Rousseau in aanwezigheid van onder andere Max Jacob, Guillaume Apollinaire en Marie Laurencin. Op het banket krijgt hij enige medailles opgespeld, ten teken dat hij er bij hoort.

Surrealisten

De doorbraak kwam via de surrealisten. ‘Rousseau toont dat een ongetraind oog meer kan zien en verder kan reiken dan een klassiek oog’. De verzamelaars Ambroise Vollard en Joseph Brummer kochten zijn werk. Wilhelm Uhde organiseerde in 1909  de eerste solo-tentoonstelling in een meubelwinkel in de Rue Notre-Dame-des-Champs.

Rousseau overleed 2 september 1910 in Parijs. In dat jaar werd zijn werk geëxposeerd in Galerie 291 van Alfred Stieglitz in New York. Het jaar erop was er een retrospectief in de Salon des Indépendants.

Na zijn dood steeg zijn roem en werd hij volledig erkend, maar tijdens zijn leven was het vaak behelpen en aanploeteren.

http://bit.ly/2MyiXsD 

Bijnaam / pseudoniem:
Henri Rousseau Le Douanier
Functie / titel:
schilder
Geboorte- en sterfdatum:
21 mei 1844 / 2 september 1910
Plaats geboorte:
Laval
Plaats sterven:
Parijs
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Laval, Parijs

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0