Jacobus Johannes Cremer

Jacob Jan Cremer (Arnhem, 1827 - Den Haag, 1880), beter bekend als J.J. Cremer, was in de eerste plaats geen schrijver. Na een mislukte opleiding op de kostschool koos hij voor het beroep van schilder. Zijn vader zag hem liever een intellectueel beroep uitvoeren, maar Cremer koos ervoor om zijn artistieke ambities te volgen. Cremer ging op zijn zeventiende in de leer bij Frederik Hendriks. Cremer vestigde zich hierna als zelfstandig ondernemer in Den Haag.

Van de schilderkunst bleek hij echter niet rond te kunnen komen. In 1851 kwam zijn eerste roman uit, de historische roman De lelie van ’s Gravenhage. Een jaar later trouwde hij en vestigde zich in Loenen aan de Vecht. Cremer richtte zich in zijn schrijfwerk niet langer op het verleden, maar op het heden. Betuwse verhalen Zijn succes kwam pas met het publiceren van de zogenoemde dorpsverhalen, die zich afspeelden rond Driel, waar zijn ouders een buitenhuis bezaten. In deze verhalen draait het om boerenjongens en –meisjes. Cremer heeft hen de boerentaal in de mond gelegd, ook wel bekend als het Betuws dialect. Met die Betuwse verhalen trad Cremer in heel Nederland op, waarbij hij zijn verhalen voorlas. Daarbij maakte hij creatief gebruik van zijn stem om zo een levendige voorstelling te creëren.

Sociaal betrokken auteur
Cremer stelde zich op als een geëngageerd auteur. Hij signaleerde sociale problematiek en schuwde er niet voor om in zijn schrijfwerk maatschappijkritiek te uiten. Zijn idealen voor de maatschappij droeg hij uit in zijn werk. Zo schreef Cremer onder andere Een winternacht. Een korte novelle waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam aan de armen in de samenleving. Volgens Cremer kon de maatschappij alleen worden hervormd door structurele veranderingen door te voeren, niet door af en toe hulp te schenken aan behoevenden. In 1874 werd Cremer benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1880 overleed Cremer aan een leverkwaal.

Uniek
Weinig schrijvers uit de negentiende eeuw kozen ervoor om te schrijven over het dagelijks leven. De historische roman was in die tijd een zeer populair genre. Daarnaast waren de domineedichters niet weg te denken uit de literaire wereld. De belangrijkste stroming van die tijd was echter de Romantiek. Doordat J.J. Cremer schreef over het dagelijks leven, is zijn werk nog steeds van een groot belang. Het geeft de lezer van nu een schat aan kennis over de denkbeelden en het leven in de zijn tijd.

Functie / titel:
schrijver, schilder
Geboorte- en sterfdatum:
1 september 1827 / 5 juni 1880
Plaats geboorte:
Arnhem
Plaats sterven:
's Gravenhage
Sekse:
Man
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0