Jeroen Henneman

Johannes Jeroen Maria Henneman werd geboren op 17 oktober 1942 in Haarlem. In zijn woonplaats ging Henneman naar het Mendelcollege. Hij studeerde van 1959 tot 1961 aan het instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam. Daarna maakte Henneman tot in 1976 reizen naar België, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten. Tussendoor woont en werkt hij in Amsterdam.  Henneman werkt als beeldhouwer, schilder, graficus, tekenaar, illustrator en televisie- en theatermaker.

Bekende werken
Henneman woont en werkt in Amsterdam. In 2006 maakte hij een monument voor de vermoorde televisiemaker, columnist en regisseur Theo van Gogh, genaamd De Schreeuw. Het beeld staat voor de vrijheid van meningsuiting. Van Gogh werd om zijn standpunten vermoord in 2004 nabij het Oosterpark. Dat is dan ook de plaats waar het vierenhalf meter hoge beeld van Henneman sinds 2007 staat.

In Gouda zal op 10 april 2015 een beeld van Henneman worden onthuld. Dit beeld, een stalen constructie, dat op het dak van de Chocoladefabriek zal komen te staan, tekent het karakteristieke gezicht van de in Gouda geboren dichter en wetenschapper Leo Vroman.

Enkele andere bekende werken van Henneman in het openbaar zijn De Kus, dat in 2007 aan prins Willem-Alexander en prinses Maxima werd gegeven als huwelijksgeschenk. Het beeld staat op het stationsplein in Apeldoorn. Het lijkt zeer sterk op het beeld met dezelfde titel dat door Henneman vijfentwintig jaar eerder werd gemaakt voor het Koninklijke Bijenkorf Beheer in Amsterdam-Zuidoost. In Zwolle staat aan de Hanzelaan het beeld De Lamp en in het Provinciehuis Potlood en Papier.

Henneman maakte een portret van koningin Beatrix, welke eerst uit hout werd gefiguurzaagd en later in brons werd gegoten.

Staande tekeningen
Henneman noemt zijn beelden overigens zelfs ‘staande tekeningen’. Dat moet alles te maken hebben met de vervreemding van de realiteit die ontstaat waarneer tekeningen worden omgezet in beeld. Op dat moment komt de tegenstelling tussen het geschetste beeld op papier en het geschetste beeld in de gesuggereerde ruimte naar voren. Niet langer vult het wit van het tekenvel de ruimte op, maar de lucht. De lucht is nu de drager van de voorstelling in plaats van het papier.

Bevragen
De objecten die Henneman maakt, bevragen de wereld van de dingen om ons heen op een filosifsche manier. Dit doet Henneman echter met een knipoog. Toch is in zijn werk terug te zien dat hij beïnvloedt is door de dadaïsten.

Melancholie
Door het bij elkaar plaatsen van verschillende objecten en deze ‘ingelijst’ te tonen, legt Henneman de nadruk op de absurditeit van het object. Henneman toont de melancholie van eenvoudige gebeurtenissen door ervaringen uit de wereld van de kijker te verbeelden.

Een ander thema is het stopzetten van de tijd. Henneman vangt ‘momenten’ in zijn foto’s, kasten en objecten. Gedurende hun val beeldt hij de dingen af. Henneman verbeeldt de beweging van het vallen.

 

Functie / titel:
beeldhouwer, graficus, schilder, tekenaar, illustrator, theater- en toneelmaker
Geboorte- en sterfdatum:
17 oktober 1942
Plaats geboorte:
Haarlem
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Haarlem, Amsterdam, België, Frankrijk, Zwitserland, VS

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0