Koningin Wilhelmina

Je land door niet een, maar twee wereldoorlogen loodsen: niet bepaald een makkelijke taak. Koningin Wilhelmina kreeg het voor elkaar, met de nodige inmenging in de Nederlandse politiek. Maar aan het thuisfront zag Wilhelmina's leven er een stuk somberder uit.

Wilhelmina werd op 31 augustus 1880 geboren als de dochter van Willem III en zijn tweede vrouw Emma. De geboorte van het prinsesje werd met de nodige feestvreugde begroet, maar het hof had toch op een zoontje gehoopt. Van de drie zonen uit Willem's eerste huwelijk was alleen nog prins Alexander in leven, die een zeer slechte relatie had met zijn vader en diens nieuwe gezin. Alexander stierf toen Wilhelmina vier jaar oud was, waardoor het jonge prinsesje vooraan in de rij stond voor de troonopvolging.

Prinsesje op de troon

Koning Willem stierf op 23 november 1890. Wilhelmina, nog maar tien jaar oud, kwam per direct op de Nederlandse troon onder begeleiding van haar moeder Emma. Pas op 18-jarige leeftijd werd Wilhelmina gekroond tot Koningin der Nederlanden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Geen koningin zonder partner. Het hof zocht druk naar een geschikte kandidaat. De Engelse adel viel af: Wilhelmina had zich persoonlijk sterk gemengd in de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, en had stelling genomen tegen de Engelsen. Het oog viel op een aantal Duitse kandidaten, waarvan uiteindelijk de Hendrik, hertog van Mecklenburg-Schwerin werd uitgekozen. Het huwelijk vond plaats op 7 februari 1901.

Ongelukkig thuis

De jonge koningin en haar Duitse echtgenoot werden in de eersten jaren van hun huwelijk achtervolgd door pech en ongevallen. Wilhelmina leed aan de tyfus, het lukte na vier miskramen nog steeds niet om een troonopvolger te produceren en de koningin en haar man raakten verwikkeld in een ernstig auto-ongeluk. Pas in 1909 brak een lichtstraal door: de geboorte van prinses Juliana. Toch zou het nooit een gelukkig huwelijk worden. Het paar had sterk verschillende karakters: Wilhelmina was plichtgetrouw en streng, Hendrik juist een jolig feestbeest. Hendrik's minaressen, feestjes en geldproblemen waren een doorn in Wilhelmina's oog. Het paar groeide uit elkaar. Hendrik overleed aan een hartaanval in 1934.

Koningin overzee

Wilhelmina was een koningin met een sterke wil. Ze botste vaak met Nederlandse politici en stak haar eigen visies op de wereldpolitiek niet onder stoelen of banken. Toch droeg zij, door haar contacten, haar steentje bij om Nederland neutraal te houden in de Eerste Wereldoorlog. Ze is echter vooral bekend geworden wegens haar verzet vanuit London tijdens de Tweede Wereldoorlog. De koningin had nog pogingen gedaan om de vrede in Europa te bewaren, maar het mocht niet baten. Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland binnen. Na enkele dagen, toen duidelijk werd dat het Nederlandse leger geen stand kon houden, vluchtte ook de koningin naar Engeland. Hier gaf Wilhelmina leiding aan de Nederlandse regering in ballingschap. Via Radio Oranje hield zij contact met het Nederlandse volk en moedigde hen aan tot verzet.

In London begon Wilhelmina ook haar visie te ontwikkelen voor een nieuw Nederland, zonder verzuiling en met meer macht voor het koninklijk huis. Met de oorlog voorbij en terug in Nederland bleek er onder de bevolking weinig animo voor verandering. Het leven werd weer opgepakt en een teleurgestelde Wilhelmina zette zich in voor de wederopbouw. De koningin deed in 1948 troonafstand. Haar dochter Juliana nam plaats op de troon. Wilhelmina trok zich terug op Paleis het Loo en verscheen nog zelden in het openbaar. Ze overleed op 28 november 1962, op 82-jarige leeftijd.

Functie / titel:
Koningin der Nederlanden
Geboorte- en sterfdatum:
31 augustus 1880 / 28 november 1962
Plaats geboorte:
Den Haag
Plaats sterven:
Apeldoorn
Sekse:
Vrouw
Woonplaatsen:
Apeldoorn
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0