Leopold II 'Koning der Belgen'

Huwelijk en kinderen

Op 9 april 1835 wordt Leopold Lodewijk te Brussel geboren als 2de zoon van  Leopold I en  Louise Marie van Orléans. 

Als Prins is Leopold van rechtswege uit lid van de senaat en neemt hierin vanaf 1853 zijn ambt op.  Dat zelfde jaar huwt hij  op 22 augustus met Marie-Henriette van Habsburg-Lotharingen (de Aartshertogin van Oostenrijk). Samen hadden zij hadden vier kinderen.

 • Louise-Marie (1858-1924)
 • Leopold (1859-1869)
 • Stéphanie (1864-1945)
 • Clémentine (1872-1955)

Zoals het een Belgische koning siert, houdt ook Leopold II er een maîtresse op na. De danseres/prinses Cléopâtre-Diane de Mérode zou geruime tijd deze rol vervuld hebben. Hieraan gekoppeld hield hij hieraan dan ook de bijnaam Cléopold  aan over.

Nadat de koningin in 1902 overleden was, kwam Leopolds minnares Blanche Delacroix (barones de Vaughan) in de Villa Vanderborght te laken wonen. Als ze in Brussel rondliep kreeg ze echter vaak verwijten naar het hoofd geslingerd. Blanche Delacroix schonk de oude vorst twee buitenechtelijke zoons:

 • Lucien Philippe Marie Antoine Durrieux (1906–1984)
 • Philippe Henri Marie François Durrieux (1907–1914)

Zijn troon en troonopvolging

Na de dood van zijn vader Leopold I, legt Leopold II zijn eed af als koning op 17 december 1865. Hij zal op de troon blijven tot aan zijn dood op 17 december 1909.

Zijn enige zoon en mogelijke troonopvolger Leopold sterft echter reeds op 10-jarige leeftijd, waardoor  zijn broer prins Filips, graaf van Vlaanderen troonopvolger wordt. Maar Leopold II ziet zijn broer niet als een waardig opvolger omdat Filips bijna doof is. Hij vestigde zijn hoop op diens eerste zoon Boudewijn. Ook hij stierf echter vroegtijdig en zo zal Boudewijns jongere broer Albert na Leopold II de Troon bestijgen.

Kolonisatie

De Koning organiseert op 12 december 1876,  in het Paleis te Brussel, een internationale conferentie van geografen en ontdekkingsreizigers rond de verkenning van Midden-Afrika. Daaruit groeit in 1877 de Internationale vereniging voor de beschaving en de verkenning van Midden-Afrika. Leopold II richt in samenwerking met de Britse ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley het "Comité d'Etudes du Haut-Congo" op. In 1879  sponsort hij dan ook privé  een verkenningstocht door afrika van Stanley. 

Leopold wordt vooral herinnerd als de stichter en enige bezitter van de Kongo-Vrijstaat. Hiervoor gebruikte hij Stanley om hem te helpen aanspraak te maken op 'zijn' Congo, een gebied dat tegenwoordig bekend als Kinshasa. De Conferentie van Berlijn erkent in 1885 deze Kongo-Vrijstaat. Datzelfde jaar stemde ook het Belgische Parlement er mee in dat Leopold II naast België ook staatshoofd van deze Kongostaat werd.

Leopold II was zeer trots op zijn kolonie, hij liet hiervoor speciaal serres bouwen, het huidige Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Ook liet wijde hij een zaal van het koninklijk Paleis aan zijn Kolonie, de Kongo-Zaal.

De reputatie van Leopold II komt echter in het gedrang. Zijn afrikaanse ondernemingen worden 1904 in vraag gesteld als gevolg van uitspattingen van Europeanen in Afrika op vlak van slavernij en mishandelingen. Daarop roept de Koning een internationale onderzoekscommissie samen, die de verdiensten van het koninklijk beleid in Kongo erkent, maar ook wijst op wantoestanden. 

Maar vanaf 18 oktober 1908 maakt een wet van Kongo Vrijstaat een Belgische kolonie en wordt daardoor van Leopold II ontnomen.

Moordpoging

Op 15 november 1902 probeerde de Italiaan Gennaro Rubino, een werkloze schrijnwerker, koning Leopold II te vermoorden nadat hij terugkeerde vanuit de kathedraal. Rubino loste een paar schoten naar de koets maar miste. Als motief vermeldde hij het eenvoudige: "Omdat hij rijk is en wij arm".

Steen in de maag

Leopold II was opdrachtgever voor vele grote bouwwerken in de buurt van Brussel, Antwerpen en Oostende, alsook in het buitenland. Zo liet hij in 1902 een villa bouwen aan de Franse Azurenkust. Deze villa wordt nu beschouwd als een van de duurste huizen ter wereld.

Brussel en Tervuren

Het Koninklijk Paleis, Het Kasteel van Laken, De Koninklijke Serres van Laken, De Basiliek van Koekelberg,
Het Justitiepaleis, Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en de bijhorende Tervurenlaan, 
Het Jubelpark.

Oostende

De Koninklijke Gaanderijen, De Koninklijke villa, Het Maria Hendrikapark, De Koninklijke stallingen, De jachtclub van Oostende, verschillende bruggen, De koninklijke golfclub en de basis voor de Termen.

Antwerpen

De Zoo van Antwerpen en het naastliggende Centraal Station alsook Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Dienstplicht

Drie dagen voor zijn dood in 1909, keurde Leopold nog net de wet goed om de dienstplicht in te voeren. Tot dan bestond het Belgisch Leger uit vrijwilligers en lotelingen, de conscriptie. In 1909 werd dan de dienstplicht voor één zoon per gezin ingevoerd, enkele jaren later (op 30 augustus 1913) werd dan onder Albert I,  de algemene dienstplicht ingevoert, waardoor alle Belgische mannen voor een zekere periode verplicht soldaat werden. Deze wet zal pas in 1994 afgeschaft worden.

Bijnaam / pseudoniem:
hertog van Saksen, Hertog van Brabant
Functie / titel:
Koning Der Belgen
Geboorte- en sterfdatum:
9 april 1835 / 17 december 1909
Plaats geboorte:
Brussel
Plaats sterven:
Laken
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Brussel, Oostende, Laken

Tags

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0