Lucius Lunius Macrinus

Lucius Lunius Macrinus: oogarts in het badhuis van Coriovallum en een van weinige Romeinse "Nederlanders" die we bij naam kennen.

Lucius was ooit een slaaf geweest. Zijn meester heette Lucius Lunius en bij vrijlating namen slaven de familienamen van hun meester gebruikelijk over. Macrinus was een eigen toevoeging. Die naam is afgeleid van het Latijnse woord voor mager of delicaat, macer. Misschien was Lucius wel een tenger man en vond hij de naam toepasselijk.

Heelmeester

Ergens in de 3e eeuw n.Chr. besloot Lucius zich te vestigen in Coriovallum, dat handelaars en reizigers met de nodige kwaaltjes trok. Hij werkte waarschijnlijk vanuit de thermen, die hadden namelijk wel vaker een resident-dokter. Hoewel Lucius ongetwijfeld allerlei gezondsheidsproblemen behandelde, was hij gespecialiseerd als oogarts.

Lucius is dan ook vooral bekend omdat er een aantal oogartsstempels met zijn naam zijn gevonden. Hierop stond de naam van de arts, en de soort zalf die gebruikt werd. Lucius maalde eerste de nodige ingrediënten van zijn zalf fijn, voegde vet toe, sneed het geheel in langwerpige blokjes en bestempelde ze met de juiste stempel. De zalf werd vervolgens aangebracht met een staafje of sponsje, door Lucius zelf of door de patiënt thuis.

De recepten van Lucius waren niet uniek. Een andere oogarts, Caius Lucius Alexander, die in het naburige Ravensbosch werkte, gebruikte dezelfde zalfjes.

Functie / titel:
(oog)arts
Plaats geboorte:
?
Plaats sterven:
?
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Coriovallum
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0