Mae Engelgeer

Mae Engeleer (1983) is textielontwerpster. Haar atelier bevindt zich in Amsterdam. Hier werkt ze sinds veertien jaar werkt aan collecties en installaties voor binnen- en buitenlandse klanten. De ontwikkeling en productie voert ze uit bij het TextielLab in Tilburg. 

Ze studeerde in 2004 af aan de Amsterdamse modeacademie.  Ze behaalde een master Vrije Vormgeving aan het Sandberg Instituut in Amsterdam, waarna ze in rap tempo de wereld veroverde. De producten vinden via woon- en moeiteloos hun weg naar klanten in binnen en buitenland.

In haar atelier werkt Mae samen met freelancers en stagiaires aan collecties. Ze ontwerpt onder andere kleden, plaids, theedoeken, serviesgoed  en meubelstoffen. Alles loopt op een werkdag een beetje door elkaar, van verschillende projecten, emails, skypecalls, productie afspraken, begeleiding van werknemers. Een beetje chaos, daar houdt Mae wel van. In chaos schuilt immers een groot creatief potentieel.

Vergeten weeftechnieken

Mae ontwerpt kleurrijke, naar eigen zeggen “eye-catching” producten. Haar geheim is de combinatie van kleur, grafische vormgeving en de hoge kwaliteit van de stoffen. Ze gebruikt graag vergeten weeftechnieken. Een van die technieken heeft als resultaat dat stoffen voor dekens en kussenhoezen een dubbele A-zijde krijgen. Ze zijn, heel praktisch, aan twee kanten te gebruiken.

De grafische patronen verleiden de gebruiker/beschouwer met een subtiel lijnenspel van ritmische herhalingen en vervloeiing van kleuren. Wol is haar favoriete materiaal. Er zijn zoveel varianten: merino, mohair en alpaca. “Alle soorten hebben een eigen kwaliteit en esthetische werking.”

Japan

Japanse kunst en design inspireren haar vanwege het minimalisme, het oog voor detail en de manier waarop Japanners materialen combineren. Met name Oki Sato, bedenker van speelse designlabel Nendo, trok haar aandacht. Volgens Sato gaat het niet om het object zelf maar om wat erachter zit. Deze conceptuele benadering van het design sprak ook Mae aan.

Geïnspireerd door Japanse tuinen ontwierp ze een serie presse-papiers. Hierin plaatste ze een rots-achtige vorm te midden van eenspirale vorm. Het object is functioneel, maar heeft daarnaast een meditatieve en esthetische waarde.

Inspireren en verrassen

Haar werkwijze is intuïtief. Als er een kunstzinnige beweging zou bestaan waarin haar werk thuis hoort, zou dit volgens Mae “iets met instinct of intuïtie” moeten zijn. Ze wil graag inspireren en verrassen. Het hoogst haalbare is dat mensen textiel opnieuw gaan waarderen nadat ze haar ontwerpen hebben gezien, en minstens net zo belangrijk: gevoeld. “Ik hoop dat ik mensen iets kan laten zien van mijn wereld -  het gevoel waarmee ik ze (de stoffen, red.) gecreëerd heb.”

Winnaar Leids Laken #2

Mae’s designbureau won in 2015 de tweede editie van de van Nieuw Leids Laken. De Lakenhal geeft met dit initiatief nieuw cachet aan de wolfabriek Nieuw Leids Laken die in 1977 de deuren sloot. Jaarlijks tot 2018 selecteert het museum een textielkunstenaar als winnaar van een Nieuw Leids Lakenfabrikaat. Het textieldesign van Mae Engelgee ‘Archive as fabric/fabric as archive’ werd in 2015 tentoongesteld in de Lakenhal. Vanaf 2018 wordt het in productie genomen en is het per strekkende meter te koop in het museum.  

Te zien en te koop

Werk van Mae was in 2015 en 2016 te zien op internationale toonaangevende designbeurzen onder andere in Milaan, Tokyo, Brussel. In eigen land prijkte haar werk op de Dutch Designweek. Tevens exposeerde ze in het Stedelijke Museum.

Haar producten zijn te koop onder andere bij Wehkamp, de Bijenkorf en  Stockhome.

Bronnen:

Stockhome.nl, zie website: https://www.mae-engelgeer.nl http://stockhome.nl/collections/mae-engelgeer?gclid=CKC4sPvu984CFfUV0wod...

Linda, zie website http://www.lindanieuws.nl/lifestyle/wonen/linda-wonen-mee-met-textielont...

Fontanel.nl, zie website: http://fontanel.nl/de-week/mae-engelgeer

LVL3.com, zie website: http://lvl3media.com/spotlight-mae-engelgeer/#.V9aYdZOLSi4

Sekse:
Vrouw

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1