Marianne Thieme

'Een goede burger geeft meer dan alleen om zijn eigen soort': Marianne Thieme zou het er helemaal mee eens zijn. Ze zet zich al jaren in voor een diervriendelijker Nederland, maar dan zonder de geitwollensokken. Sinds 2006 komt de 'Meest Spicy Politica' van Nederland in de Tweede Kamer op voor de rechten van mens én dier.

Toen Marianne aan haar studie Rechten begon was dat vooral om meer over dierenrechten te weten te komen. Helaas bleek er bijna niets over te vinden en was er weinig interesse onder haar professoren. Bij haar afstuderen in 1997 besloot Marianne daar iets aan te gaan doen.

Handen uit de mouwen

Marianne ging aan de slag bij Bont voor Dieren en later Stichting Wakker Dier. Maar hoezeer die stichtingen ook hun best deden, de politiek trok er zich weinig van aan. De bio-industrie, dierenmishandeling, klimaatverandering: het leidde niet bepaald tot felle kamerdebatten. Activisme alleen was niet genoeg, aldus Marianne. Samen met een groep gelijkgestemden richtte ze de Partij voor de Dieren op. De eerste poging om in de Tweede Kamer te komen mislukte, maar in 2006 verbaasde ze vriend en vijand door twee zetels te winnen.

Woord en daad

Eenmaal in de Tweede Kamer begon het werk pas echt. Op 28 januari 2008 kwam de eerste grote overwinning: voor het eerst in zijn bestaan debatteerde de Tweede Kamer over dierenwelzijn. Marianne wil mensen vooral aanzetten tot denken, binnen en buiten de politiek. Zo stelde ze in 2011 voor om een Vleestaks in te voeren op alle vleesproducten die voor de nodige discussie zorgde.

Maar praten alleen is soms niet genoeg. Toen het eerste Kabinet-Rutte dreigde te korten op het milieu, begon Marianne zelfs een 'protestbos'. Het resultaat? Binnen vijf dagen werden zo'n 19.000 protestbomen verkocht. Dat is pas groen protesteren.

Functie / titel:
politica, dierenactiviste, jurist
Geboorte- en sterfdatum:
6 maart 1972
Plaats geboorte:
Ede
Sekse:
Vrouw
Woonplaatsen:
Parijs, Maarssen
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0