Nicolaes Maes

Nicolaes Maes werd in 1634 in Dordrecht geboren. Op 15-jarige leeftijd ging hij in de leer bij schilder Rembrandt van Rijn in Amsterdam. Samen met nog een aantal andere jongens van zijn leeftijd had hij daar een eigen werkplek in de ‘cleyne schildercaemer’. Voor zijn opleiding betaalde Maes zo’n 100 gulden per jaar. Na vier jaar studie keerde hij weer terug naar Dordrecht, om zich daar te vestigen als zelfstandig ‘meester’.

Genretaferelen
Rembrandt had een grote invloed op de stijl van Maes. Dat was echter niet gek, aangezien de opleiding bestond uit een lange periode waarin de leerling het werk van Rembrandt natekent en –schildert. Pas daarna mocht de leerling zelf schilderijen ontwerpen en schilderen, maar werd hij nog streng gecontroleerd door Rembrandt. In zijn eerste jaren schilderde Maes vooral genretaferelen met veel licht-donkercontrasten en warme kleuren. Zijn werk leek sterk op dat van zijn leermeester. Sommige werken werden dan ook toegeschreven aan de hand van Rembrandt zelf.

Portretten
Vanaf 1660 ging Maes zich bezighouden met schilderen van portretten. Hij schilderde, anders dan Rembrandt, gedetailleerd en glad. Daarbij schilderde hij ook bonter en lichter van kleur. Zijn verblijf in Antwerpen, tussen 1665 en 1667 zorgde voor een definitieve ommekeer in zijn stijl: deze kon worden omgeschreven als compleet nieuw, waardoor kunsthistorici dachten dat er twee schilders actief waren onder dezelfde naam. Zijn portretten waren een groot succes: hij werd een veelgevraagd schilder. Hij kon de Amsterdamse burgermeester Cornelis Munter, advocaat en ijzerkoopman Hermanus Amya en de familie Trip tot zijn klanten rekenen.

In 1673 keert Maes terug naar Amsterdam, waar hij twintig jaar later sterft.

Oeuvre
Maes schilderde Bijbelse en allegorische taferelen, interieurs en portretten. Zijn vroege werk, onder invloed van Rembrandt, wordt echter toch als het belangrijkste werk gezien.

De schilderijen van Maes hangen niet alleen in het Rijksmuseum en het Rembrandthuis, maar ook in Den Haag, de National Gallery en het Buckingham Palace in Londen, verschillende Duitse steden, waaronder Berlijn en St. Petersburg.

Functie / titel:
schilder
Plaats geboorte:
Dordrecht
Plaats sterven:
Amsterdam
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Dordrecht, Antwerpen, Amsterdam

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0