Philippe Vandermaelen

Philipe Vandermaelen verwierf faam met zijn "Atlas universel" en hij richtte het Établissement Géographique de Bruxelles op. tevens maakte talloze kaarten van België.

Vandermaelens ouders waren afkomstig van Leuven. Zijn vader studeerde af in de geneeskunde, maar werd later een industrieel. Ze verhuisden naar Brussel waar Philippe werd geboren school liep in het Lycée Impérial. Daarna trok hij niet naar de universiteit, omdat zijn ouders voor hem veeleer een toekomst als industrieel zagen weggelegd. Hij had reeds in zijn jeugd interesse in de cartografie en verdiepte zich hier in als autodidact.

Zijn eerste werk was de "Atlas universel". Deze wereldatlas telde 400 paginas, en werd uitgegeven tussen 1825 en 1827 in veertig afleveringen van 10 paginas. Het was de eerste wereldatlas waarin alle kaarten op eenzelfde schaal waren gemaakt.Hiermee zou een reusachtige wereldbol met een doorsnede van 7,55 meter kunnen worden bezet.

Van 1829 tot 1830 bracht hij vervolgende zijn "Atlas de l'Europe" uit op 165 folio's. Daarna richtte hij in 1830 het Établissement Géographique de Bruxelles op, een instelling die onder meer kaarten produceerde, een drukkerij omvatte en een bibliotheek en museum had.

Als in 1830 België onafhankelijk werd, legde Vandermaelen zich toe op kaarten van België te vervaardigen. Al in 1831 verscheen de "Carte de la Belgique d'après Ferraris augmentée". Dit was een kaart van België op 42 paginas, gebaseerd op de Ferrariskaart . Hij begon ook met de "Dictionnaires géographiques spéciaux des provinces de la Belgique".

Hij werd een belangrijke cartograaf in België en kreeg zo verschillende belangrijke overheidsopdrachten. Zo maakte hij voor de overheid een "Carte des frontières", die bij de grensonderhandelingen tussen België en Nederland werd gebruikt. Daarna maakte hij ook kaarten om andere infrastructuren in België te documenteren. 

Functie / titel:
Cartograaf/Geograaf
Geboorte- en sterfdatum:
23 december 1795 / 29 mei 1869
Plaats geboorte:
Brussel
Plaats sterven:
Brussel
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Brussel

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0