Philips Vingboons

Philips Vingboons (1607-1678) was in de Gouden Eeuw de belangrijkste architect van Amsterdam. In opdracht van rijke kooplieden ontwierp hij woningen aan de nieuwe grachtengordel en buitenhuizen aan de Vecht.

Philips Vingboons behoorde tot de school van architect Jacob van Campen en bouwde in de stijl van het Hollands Classicisme, waarin veel aandacht is voor onderlinge verhoudingen en proporties. Kenmerkend voor de ontwerpen van Vingboons zijn de symmetrische gevels, voornamelijk de halsgevel.

Halsgevel

Vingboons wordt gezien als de uitvinder van de Amsterdamse halsgevel. De oudste halsgevel van Amsterdam, aan de Herengracht 168, is door hem ontworpen. De halsgevel van Vingboons was in de Gouden Eeuw een ware rage. Ook het uit 1642 daterende stadspaleis aan de Kloveniersburgwal 95, de Cromhouthuizen aan de Herengracht 364-370 en de schuilkerk Sint Johannes en Ursula heeft Vingboons ontworpen.

Familiebedrijf

Vingboons was een zoon van de Antwerpse schilder David Vinckboons, die in de zeventiende eeuw een kaartenmakersbedrijf in Amsterdam had. Aanvankelijk werkte Philips samen met zijn vier broers, onder wie de cartograaf en architect Justus Vingboons, in dit familiebedrijf. Later ontwierp hij voornamelijk woonhuizen voor rijke Amsterdamse kooplieden. Vanwege zijn katholieke overtuiging kwam hij nauwelijks in aanmerking voor overheidsopdrachten.

‘Afbeeldsels’

Philips Vingboons was de eerste Nederlandse architect die zijn werk in druk uitgaf. In 1648 en 1674 verschenen twee delen van zijn Afbeeldsels der voornaemste gebouwen met tekeningen en plattegronden van zijn ontwerpen. Vingboons was ook de eerste architect in Nederland die kon leven van zijn werk.

Functie / titel:
Architect
Sekse:
Man
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0