Rorik de Viking

Middeleeuwse politiek was een wespennest vol kibbelende broers, opstandige zonen en boze bisschoppen. En alle namen lijken ook nog eens op elkaar. Voor Rorik de Viking was het dagelijkse kost. Na een carrière als 'professioneel plunderaar' mocht hij zelf aan de slag als heerser. Voor korte tijd was hij heer en meester van West-Nederland.

Rorik's verhaal begint bij Lodewijk de Vrome, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Lodewijk leek het een goed idee om zijn zoon Lotharius te laten delen in het keizerschap. Vader en zoon werkten in harmonie samen om het enorme rijk te besturen, tot de echtgenote van Lodewijk (en de moeder van Lotharius) stierf. De keizer besloot een tweede vrouw te nemen. Judith was haar naam en ze schonk Lodewijk een nieuwe zoon: Karel. Keizer Lodewijk gaf zijn nieuwe oogappeltje aanzienlijke delen van het het keizerrijk, tot grote woede van de kinderen uit zijn eerste huwelijk. Lotharius weigerde zich er bij neer te leggen en kwam in opstand tegen zijn vader, met bijna twintig jaar aan burgeroorlog tot gevolg.

Nieuwe spelers

In deze chaotische omstandigheden verschijnt voor het eerst Rorik, samen met zijn oudere broer Harald. De broers waren van adel maar werden verbannen uit Denemarken door rivaliserende edellieden. Ze zakten af naar het zuiden om daar met hun groepje rovers de Nederlandse kusten onveilig te maken. Lotharius zag zijn kans en nam meteen contact op met beide broers. Ze mochten de Hollandse kust helemaal kaalplukken, zolang ze er maar voor zorgden dat keizer Lodewijk bezig werd gehouden in de Nederlanden.

Een Viking in Beverwijk

Het plan was een succes en Lotharius kreeg in 840 de troon in handen. Hij beloonde Rorik en Harald met grote stukken van het Kennemerland, het gebied waar nu onder andere Haarlem en Beverwijk liggen. Vier jaar later sloot Lotharius een laatste verdrag met zijn rivalen en waren die plunderende Deense Vikingen opeens een stuk minder nuttig. Hij liet Rorik en Haldar aanklagen wegens verraad en gevangennemen. Alleen Rorik wist te ontkomen, broer Harald werd geëxecuteerd.

Zoete wraak

Niet gediend van zulke politieke spelletjes sloeg Rorik hard terug. Hij sloot zich aan bij de grote concurrent van Lotharius: Lodewijk de Duitser. Rorik verzamelde een leger Denen om zich heen en begon zijn voormalige teritorium te terroriseren. Dorestad, een van de rijkste havens van het noorden, werd compleet afgebrand. Lotharius koos ondertussen eieren voor zijn geld. Ook al bleef hij nog steeds officieel keizer over de Nederlanden, Rorik was de man met alle macht.

Gooi naar de troon

Misschien dat al regeren wat begon te vervelen. Na een aantal jaren als heerser besloot Rorik toch nog wat te maken van zijn claim op de Deense troon. In 857 trok hij terug naar het noorden en binnen de kortste keren had hij een grote lap van Denemarken in handen. Tot grote ergernis van de rechtmatige koning Horik. Lang mocht de pret niet duren: binnen enkele jaren trok Rorik om onbekende reden weer terug naar Nederland en zijn rijkje in Denemarken smolt als sneeuw voor de zon.

Verloren in de tijd

Na al die jaren van plunderen, regeren en weer plunderen was Rorik de onbetwiste godfather van het noorden geworden. Toen de volgende Lotharius (zoon van de Lotharius die Rorik oorspronkelijk inhuurde) aan de macht kwam, kon Rorik dan ook gewoon op zijn plaats blijven zitten. Om zijn positie verder te versterken liet Rorik zich ook nog eens dopen. We komen hem voor de laatste keer tegen wanneer hij opnieuw trouw zweert aan Lodewijk de Duitser. Daarmee verdwijnt Rorik de Viking uit de geschiedenisboeken.

 

Bijnaam / pseudoniem:
Rorik van Dorestad, Gesel van de Lage Landen
Functie / titel:
plunderaar, heerser
Plaats geboorte:
onbekend
Plaats sterven:
onbekend
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Kennemerland
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0