Sigrid Calon

Designer en kunstenaar Sigrid Calon (1969) brak door met borduursteken als basis voor duizelingwekkende patronen. De prints vonden vele toepassingen. Als autonome kunst maar ook in boeken, op kleden en brillen.

Sigrid werd geboren in ’s Hertogenbosch.  Ze studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg, met textiel als specialisatie. Daarna ging ze aan het werk in de designwereld. Sinds 2005 werkt ze als autonoom kunstenaar. Tilburg is haar thuisbasis.

Belangrijk keerpunt in haar carrière waren ‘De Brabantse Spelen’ in 2005. Dit was een ontwerpwedstrijd rond het thema sport, waarbij ze Tilburg vertegenwoordigde. Ze won de eerste prijs met een transportcontainer die ze omvormde tot een fluweel ogende doos.

Hierna liet ze geleidelijk het letterlijk borduren los voor een abstractere vorm. Ze ging ‘borduren’ met plastic en grafiek. Ze vergrootte borduurwerk uit en bevestigde de dikke wol op boards met gaten. De steken zette ze met behulp van een grafisch systeem om in complexe patronen. De vormen werden verwerkt in onder andere boeken, stoffen, wandkleden, gevelbekleding en interactieve reliëfs.

Doorbraak

De grote internationale doorbraak kwam met haar boek ‘To the extend of / \ | & –‘, uitgebracht in 2012. Het betrof een onderzoek naar de mogelijkheden binnen de borduurgrid. Er staat geen tekst in. De beeldtaal spreekt voor zich. Jaren van onderzoek gingen aan de publicatie vooraf. Na aanvankelijke mislukkingen en steeds opnieuw proberen, vond Sigrid de perfecte vertaling van borduurwerk met naald en draad naar een print met combinaties van lijnen en stippen.

Borduren met Riso

De stencel/druktechniek Riso kwam haar daarbij uitstekend van pas. Riso werkt met verschillende kleurinkten, die over elkaar heen gedrukt worden. Het werkt net als bij zeefdruk, maar met het gemak van een kopieerapparaat. Het standaard digitale drukwerk wordt meestal opgebouwd uit CMYK; cyaan, magenta, geel en zwart. Door mengingen kun je eigenlijk ‘alle’ kleuren maken. De riso heeft echter geen magenta en geen cyaan-blauw. Maar wel 4 van de 8 volle kleuren, waaronder bijvoorbeeld ook fluorrose, oranje en groen. Volgens haar een feest om mee te experimenteren.

De kleurencombinaties zorgden voor de opbouw van het boek. In totaal bevatte het 120 composities. Calon zorgde zelf voor het ontwerp, de uitgave, de productie en de financiën van het boek. Om het boek onder de aandacht te brengen bezocht ze internationale beurzen. Het boek kreeg allerlei awards en prijzen, onder andere die van ‘Het Best verzorgde Boek’ in 2012 in het Stedelijk Museum Amstedam, YIA 2012 in Berlijn, KALEID 2013 in Londen en Printed Matter 2014 in New York.

Memory-spel

Nieuwe samenwerkingsverbanden volgden. Zo werden de prints uit het boek werden los uitgebracht in een serie van 50. Brillenmerk OXYDO produceerde een collectie met prints van haar hand. In samenwerking met Swatch ontwierp ze een horlogebandje. En waar het allemaal mee begonnen was, haar liefde voor textiel kreeg ook weer een nieuwe impuls. De prints werden tevens gebruikt in een collectie wandkleden. Laatste ontwerp is een memory-spel. Het spel is er volgens Sigrid door de abstracte vormen wel moeilijker op geworden, maar het ziet er wel een stuk beter uit dan in grootmoeders tijd!

Sekse:
Vrouw

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0