Wiel Knipa een Heerlense bekendheid

Wiel Knipa geboren op 18 maart 1921 in de Heerlense wijk Aarveld. Knipa begon vroeg met zingen, zoals op school ook speelde hij al van kinds af aan piano. ZIjn vader had een winkel in specerijen, na de dood van zijn broer in de oorlog hielp Knipa zijn vader bij dit werk.

Toch vertrok Knipa na de oorlog met zijn vriend Bas Kamerbeek naar Rotterdam. Zij beschreven zich zelf als het komisch duo Knika's. Ook traden zij nog voor Toon Hermans op in de Blauwe Zaal. Na de dood van zijn vader ging Knipa terug naar Heerlen om de zaak van zijn vader over te nemen. Die hij runde samen met zijn moeder.

D'r Lange Jan
In 1950 schreef Knipa misschien wel het bekendste liedje D'r Lange Jan. Hij was echter wel te laat om dit liedje in te zenden voor de liedjeswedstrijd van de carnavalsvereniging De Winkbülle. Een jaar later stuurde Knipa het liedje alsnog in voor de wedstrijd en dit werd beloont want D'r Lange Jan werd bekroont tot de winnaar. Knipa gaf een optreden in het beroemste café van Heerlen, namelijk het café van Leen Schiffers aan de Saroleastraat. Na dit optreden werd D'r Lange Jan de carnavalskraker van het jaar.

Na de hit werd Knipa Opperwinkbüll van de carnavalsvereniging. Er volgde nog vele andere liedjes van Knipa die de Heerlenaar zeer succesvol vond. Zoals D'r Sjunkelwals en de Oambusj. Jaren trad Knipa op als cabaretier in zijn eigen revues.

Landelijke bekendheid
Ook landelijk kreeg Knipa veel bekendheid. Hij trad op in het AVRO-programma Sterren en streken gepresenteerd door Willem Duys. Nadat Duys zijn presentatorschap in 1962 neerlegde werd het gedurende 10 maanden door Knipa overgenomen.

Helaas hebben we op 19 juni 2002 afscheid moeten nemen van Wiel Knipa. Zijn gezondheid was erg zwak. Een paar maanden voor zijn overlijden trad Knipa nog op mijn Frits Pels op de Brand Beer Boetegewoëne Boetezitting in Venlo. Hier zong hij voor de laatste maal zijn bekende nummers.

Het standbeeld
Na zijn dood kwam het idee om een standbeeld van Wiel Knipa op te richten. Maar naar onderzoek bleek dat Knipa van juni 1944 tot 5 mei 1945 lid is geweest van de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD). Dit is een organisatie waarmee de Duitsers Nederland in een nationaal-socialistische richting wilde duwen.

Knipa legde in Duitsland "De eed van trouw af aan de Führer aller Germanen". Toen Knipa op 5 mei 1945 bij het Groningse Nieuweschans de Nederlandse grens wilde oversteken werd hij gearresteerd. Hij werd geïnterneerd in Stadskanaal, later werd hij overgebracht naar Heerlen. In juni 1946 werd hij officieel buiten vervolging gesteld, maar kwam onder toezicht van de Stichting Toezicht Politieke Delinquenten. Tien jaar lang mocht Knipa niet stemmen of zich verkiesbaar stellen voor een politieke partij. Tegenover een politiek onderzoeker deed Knipa naar de oorlog verslag uit over deze kwestie. Hij vertelde dat hij lid was geworden omdat zich een verhaal de ronde deed dat het lidmaatschap verplicht zou worden gesteld.

Volgens een onderzoeker van het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) is het niet een voor de hand ligende keuze. Hij zegt dat de Nederlandse bisschoppen zich tegen het NAD keerde en deze stem in katholiek Limburg zwaar telde. Het NAD was geen schandalige club ook niet-nazi's vonden dat de jongeren met hun handen leerde werken aldus de onderzoeker van het NIOD.

Functie / titel:
presentator Sterren en Streken
Geboorte- en sterfdatum:
18 maart 1921 / 19 juni 2002
Plaats geboorte:
Heerlen
Plaats sterven:
Heerlen
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Heerlen, Rotterdam
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0