Willem-Alexander van Oranje Nassau

Op 30 april werd Prins Willem-Alexander, Koning Willem-Alexander. “Willem IV staat naast Bertha 38 in de wei,” volgens de Prins en daarom houdt hij zijn eigen naam. Hij houdt niet van het strakke protocol, maar hecht wel aan traditie en wil de continuïteit van het koningschap bewaren.

Willem-Alexander wordt op 27 april 1967 op keizerlijke wijze geboren als de oudste zoon van Koningin Beatrix en wijlen Prins Claus. Hij geniet een redelijk onbezorgde jeugd, totdat zijn moeder het koningschap overneemt van zijn grootmoeder, Koningin Juliana in 1980. Vanaf dat moment is Willem-Alexander automatisch Prins van Oranje, kroonprins van Nederland.

Maxima zorgt voor rust

Het duurt even voor Willem-Alexander een levensgezellin vindt. Hij heeft verschillende vriendinnetjes, maar door de bemoeizucht van moeder en heel het vaderland lijkt het erop of niemand goed genoeg voor Willem-Alexander kan zijn. De Argentijnse Maxima Zorreguieta zorgt eerst ook voor de nodige commotie in Nederland. Haar vader, Jorge Zorreguieta, was tijdens de dictatuur onder Videla minister in Argentinië en het blijft onduidelijk wat hij precies wist van mensenrechtenschendingen. Willem-Alexander en Maxima laten zich hierdoor niet opbreken en na een parlementair onderzoek trouwt het paar in 2002. Ze krijgen drie dochters Amalia, Alexia en Ariane. Maxima’s open en warm enthousiasme maken haar al gauw tot het populairste lid van het koningshuis en hier pikt Willem-Alexander ook een graantje van mee. Hun gezamenlijke optreden maakt dat het Nederlandse volk Willem-Alexander steeds meer waardeert en zijn koningschap met vertrouwen tegemoet ziet.

Willem-Alexander en werk

Willem-Alexander heeft belangstelling voor diverse onderwerpen en ontplooit zich op verschillende maatschappelijke vlakken. Hij studeert geschiedenis in Leiden aan dezelfde universiteit als zijn moeder en moet Prins Pils als bijnaam incasseren. Na zijn militaire inspanningen (zie hieronder) ontfermt Prins Claus zich over de toekomst van zijn zoon en adviseert hem om zich te verdiepen in waterbeheer. Zo geschiedt. Willem-Alexander wordt internationaal gerespecteerd om zijn uitgebreide kennis over waterbeheer. Zijn voorzitterschap van de VN-adviesraad voor water en sanitatie (UNSGAB) legt hij in 2013 neer vanwege het koningschap.

Passie voor sport

Als IOC-lid kan Willem-Alexander zijn passie voor sport uitleven, maar ook deze functie moet hij vanwege het koningschap eind 2013 neerleggen. Als supporter blijft hij vast samen met zijn gezin met enthousiast sportevenementen bezoeken. Maar spontaan hossen met de hockeydames, zoals in 1996, zal hij als koning waarschijnlijk laten.

Militair-af

Willem-Alexander haalt zijn vliegbrevet bij de luchtvaartschool en gaat in dienst van de Koninklijke Marine. Omdat in Nederland een koning geen militaire functies mag bekleden, krijgt Willem-Alexander eervol ontslag. Toch is hij van plan om in de toekomst een militair uniform te dragen, maar dan zonder epauletten die de militaire rang tonen. In plaats daarvan zit op zijn uniform een speciaal embleem met het ‘Koninklijk Distinctief’.

Toekomst

Willem-Alexander geniet na de troonswisseling in 1980 als kroonprins steeds meer aandacht van de pers. Zo heeft hij heeft een hekel aan het opzitten voor fotografen en probeert hij geregeld officiële persmomenten te saboteren. Zijn oudste dochter Amalia heeft duidelijk een aardje naar haar vaartje , want zij schopt in 2011 tijdens een fotoshoot op de Eikenhorst een bal naar de fotografen en in 2013 probeert Amalia op de skipiste journalisten met sneeuwballen te bekogelen.

Inhuldiging

Op 30 mei 2013 aanvaarde Willem-Alexander het koningschap. Na uitbundige festiviteiten - en een onverwachts bezoekje aan Armin van Buuren - begon de eerste koning sinds 1890 aan zijn ambtstermijn. De komende jaren wordt duidelijk in hoeverre Willem-Alexander zal afwijken van het strakke protocol van zijn moeder. Bij de Nederlandse bevolking kan hij in ieder geval de komende tijd niet stuk.

Bijnaam / pseudoniem:
Prins Pils
Functie / titel:
troonopvolger, koning
Geboorte- en sterfdatum:
27 april 1967
Plaats geboorte:
Utrecht
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Lage Vuursche (Baarn), Den Haag, Llantwit Major (Wales), Leiden, Wassenaar
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

Dit is het interview van NOS (Mariëlle Tweebeeke) en RTL (Rick Nieman) met Willem-Alexander en Maxima zoals dit op 17 april 2013 werd uitgezonden

iN6ghbbBqyg