Willy Mullens

Willy Mullens is een pionier van de Nederlandse cinema. Voordat hij begon films te maken werkte Willy Mullens op de kermis in Den Haag als menselijke kanonskogel. Hij werd ontslagen in 1897 toen zijn act mislukte omdat een kangoeroe hem knock-out had geslagen.

Zijn moeder nam hem en zijn broer Albert mee naar Parijs, waar ze de films van de Gebroeders Lumière zagen in de Salon Indien van het Grand Café aan de Boulevard des Capucines. Met financiële hulp van hun moeder kochten de broers een aantal van de films en begonnen ze te vertonen in 1899 in een reisbioscoop. Voor hun bedrijf kozen ze de Franse naam ‘Alberts Frères’, omdat de filmmarkt in die tijd door Fransen gedomineerd werd.

Fransch heertje

Naast het vertonen van aangekochte films begon Alberts Frères ze al gauw zelf te maken. De broers specialiseerden zich in practical jokes en slapstick. Hun meest succesvolle productie is tevens een van de oudste Nederlandse films: ‘De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort’. De zes minuten lange film, in acht scènes, werd gefilmd door Albert en geregisseerd door Willy, die ook de hoofdrol moest vertolken nadat de oorspronkelijke hoofdrolspeler van zijn verloofde niet zonder broek voor de camera mocht. Deze film werd in 2007 gekozen als een van de canonieke Nederlandse films.

Holland neutraal

In 1914 richtte Willy het bedrijf Haghefilm op, dat al gauw uitgroeide tot het grootste en succesvolste filmbedrijf van Nederland. Later werd Mullens een bekende producent van documentaires. Zijn ‘Holland Neutraal: Leger en Vlootfilm’(1917) werd voor het eerst vertoond in aanwezigheid van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik. De twee en een half uur lange film, gemaakt in opdracht van het Ministerie van oorlog, was de eerste Nederlandse documentaire die massaal publiek naar de bioscoop trok.  

Mullens reisde twee keer naar Nederlands-Indie: in 1924 om voor de olie-industrie te filmen, en in 1926, negen maanden lang, in opdracht van de Nederlandse regering. Hij was een van de eersten om de kolonie te filmen. Het bedrijf produceerde ook filmjournaals, en was een vroege concurrent van het Polygoon-journaal. Mullens had ook praktische invloed op de Nederlandse cinema, als een van de oprichters van het Filmarchief (1919), het eerste audio-visuele archief in Nederland.

Haghefilm

De naam Haghefilm bestaat overigens nog steeds; het is nu gedragen door een bedrijf in Amsterdam. Dit bedrijf werd oorspronkelijk opgericht door Willy Mullens in 1926-27 in Den Haag. In 1977-78 werd de naam veranderd in ‘Color Film Center’ in 1977-78, en in 1984 sloot het bedrijf de poorten als gevolg van mismanagement en concurrentie. Vier van de werknemers begonnen voor zichzelf en kochten de rechten voor de naam "Haghefilm"; het bedrijf richt zich nu op het bewerken en restaureren van archieffilm.

Functie / titel:
filmproducent
Geboorte- en sterfdatum:
4 oktober 1880 / 21 april 1952
Sekse:
Man

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0