ACADEMISCH MEDISCH CENTRUM

Horizontal tabs

Beschrijving

Het AMC biedt onderdak aan de grootste permanent geëxposeerde collectie Nederlandse beeldende kunst van na 1945. De basis daarvoor werd gelegd ten tijde van de bouw in het begin van de jaren tachtig, toen de zogenoemde één-procents-regeling een serie weloverwogen aankopen mogelijk maakte. Het streven was gericht op een verzameling die de verschillende stromingen in de naoorlogse Nederlandse schilderkunst zou weerspiegelen. In de loop der jaren kon de collectie worden aangevuld met tal van schenkingen en werken in langdurig bruikleen en aankopen.

Behalve circa 5000 schilderijen en werken op papier omvat de AMC-verzameling een groot aantal monumentale objecten. De kunstwerken in de openbare ruimten zijn zoveel mogelijk gegroepeerd per stijl of stroming. Een losbladige 'Kunstroute AMC' voert langs de belangrijkste werken. Wisselende exposities van hedendaagse Nederlandse kunstenaars zijn te zien in de Professor Brummelkamp Galerie, die zijn naam ontleent aan de grondlegger van de AMC-collectie en in de Vitrines waar toegepaste kunst tentoongesteld wordt.

De collectie

De AMC kunstcollectie omvat Nederlandse beeldende kunst vanaf de Tweede Wereldoorlog. In de collectie bevinden zich werken van  Karel Appel, Corneille, Lucebert, Constant, Eugène Brands, Jan Schoonhoven, André Volten, Jan Dibbets, Armando, Carel Visser,  J.C.J. van der Heyden, Marlène Dumas, Rob Scholte, Robert Zandvliet en vele andere bekende kunstenaars.

Wisselende tentoonstellingen

Naast de werken die op de gangen en op de afdelingen tentoongesteld worden, is de kunst toegankelijk voor publiek in twee expositieruimtes: de Brummelkamp Galerie en de Vitrines. Iedere twee maanden verzorgt de afdeling Kunstzaken een nieuwe expositie.

Verkoop & Rondleidingen

De Kunstroute waarin verschilende wandelingen langs de kunst worden beschreven, is te koop bij de boekhandel in het AMC. Rondleidingen voor maximaal 20 personen worden op aanvraag gegeven. Er is een De AMC-collectie catalogus te koop en diverse grafiek uitgaven van de kunststichting AMC zijn nog verkrijbaar  van onder andere Lucebert, Jan Cremer, Roy Villevoye, Kars Persoon, Gijs Frieling en Germaine Kruip.

Adres

Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam-Zuidoost

Telefoonnummer

020- 5663332

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0