Binnenvaart - Aanlegplaats (Ouderkerk aan den IJssel)

Horizontal tabs

Beschrijving

Ruim een halve eeuw voer de ‘Zeldenrust’ ladingen zand over de Hollandse IJssel. In deze rivier waren veel zogeheten zandvissers actief. Zij baggerden een deel van de rivier en verkochten het zand, grind en de klei aan steenbakkerijen, lokale boeren, en bedrijven in de bouwsector.

Vraag Krimpenerwaardspel: Waar is een paviljoenschip aan te herkennen?

q. Aan de houten luiken op het ruim
r. Aan het verhoogde gedeelte op het achterdek
s. Aan de houten zwaarden

Toen de Zeldenrust in 1914 van de Van Duijvendijk-werf in Krimpen aan den IJssel gleed, behoorde zij tot de grootste en snelste tjalken van haar tijd. Een tjalk was een vrachtschip met zeil, waarvan veel verschillende variaties bestonden. De Zeldenrust was bijna vier meter breed, en dit kenmerk van de zandschepen op de IJssel was zo herkenbaar dat ze een eigen naam kregen: IJsseltjalk.

Op een gegeven moment is de Zeldenrust uitgerust met een motor, waardoor het niet langer afhankelijk was van haar drie zeilen. De Zeldenrust was tot 1974 in gebruik en is dankzij de Van Waning-Stichting bewaard gebleven. Het 23 meter lange schip is tegenwoordig een Varend Monument en verlaat regelmatig haar thuishaven in Krimpen aan de Lek voor educatieve en recreatieve tochten.
Van dit bijzondere binnenvaartschip zijn diverse modellen gebouwd. Voormalig schipper Kees van Vliet uit Ouderkerk aan den IJssel bouwde het fraaie scheepsmodel in de jaren '90 van de vorige eeuw.

Haven Ouderkerk

Eeuwenlang was Ouderkerk aan den IJssel het grootste dorp aan de noordzijde van de Krimpenerwaard. Naast de vele boerderijen heeft Ouderkerk altijd een grote rol gespeeld in de Hollandse scheepvaart. Deze traditie leeft tot op de dag vandaag voort, en de IJsselvloot van Ouderkerk is met zijn ruim 200 leden de op een na grootste afdeling van de Koninklijke Schippersvereniging ‘Schuttevaer’. In 2011 werd in Ouderkerk uitgebreid aandacht besteed aan het 100-jarige bestaan van deze afdeling.

Naast de vele binnenvaartschippers kent ook het veer van Ouderkerk een lange geschiedenis. Reeds in de vroege 14e eeuw was er sprake van een veer dat vanuit Ouderkerk de Hollandsche IJssel overstak. Sindsdien werd de veerdienst verzorgd door een eenvoudige roeiboot. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam hier een motorboot voor in de plaats. Deze moderne verbinding leek in 1965 alweer te verdwijnen omdat er geen nieuwe veerman werd gevonden die de dienst kon voortzetten. Een half jaar heeft het veer toen stilgelegen.

Er is de afgelopen jaren veel werk verzet aan de Ouderkerkse oever van de Hollandsche IJssel. Op basis van het plan ‘Havenfront Centrum’, een onderdeel van het inmiddels afgeronde Project Hollandsche IJssel, is de vervuilde zelling bij de oude graanmaalderij gesaneerd, en zijn er extra voorzieningen gekomen voor zowel de recreatie- als de binnenvaart.

Object Streekmuseum Krimpenerwaard (afbeelding 2): 'Model Zeldenrust'

Het model van de Zeldenrust is vervaardigd door de heer K. v Vliet te Ouderkerk aan den IJssel circa 1980.

Adres

Dorpsstraat 35
2935 AB Ouderkerk aan den IJssel

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0