Boerderij (Duin en Bosch)

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Op het terrein van Duin en Bosch gelegen BOERDERIJ in Ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd in opdracht van koning Willem I als modelboerderij ten behoeve van de ontginning van de kuststrook. De boerderij, uit de eerste helft negentiende eeuw, is dus ouder dan het omringende complex. Tegenwoordig is de boerderij in gebruik als ziekenhuismuseum. De indeling van het interieur is niet meer oorspronkelijk en de kap vernieuwd. De boerderij ligt in een ruime groenaanleg.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond in rood/grauw bakstenen kruisverband opgetrokken bouwlichaam onder een met rode, oude holle pannen gedekt zadeldak met achterschild. Midden op de nok bevindt zich een forse vierkante schoorsteen. Rondom, behalve aan de westzijde, loopt een zwart geschilderde plint. De zuidelijke langsgevel heeft rechts een opgeklampte deur met een klein venster naar het woongedeelte en links de opgeklampte dubbele inrijdeuren. Centraal is een dubbel zesruits raam geplaatst. Tegen de muurplaat is een plank getimmerd waaronder schootankers. De westelijke korte gevel heeft in het gepotdekselde en geteerde beschot een opgeklampte deur naar de voormalige hooizolder. De gepleisterde en oorspronkelijk blinde parterre wordt door twee lisenen in drie traveeën geleed. De oostelijke korte zijde heeft twee kleine vensters.

De noordelijke lange zijde heeft links een ijzeren, zespas rond stalraam, in het midden een eenvoudig rechthoekig zesruitsraam en rechts drie kleine stalramen.

Waardering

De boerderij uit de eerste helft van de negentiende eeuw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en typologische waarde als gaaf voorbeeld van een door koning Willem I gestichte ontginningsboerderij en, in een latere periode, als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. Vanwege de architectonische vormgeving in traditioneel-ambachtelijke stijl.

Adres

Duinenbosch 3
1901 NR Castricum

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0