Bredabaan (Antwerpen - Breda)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Bredabaan is de weg tussen Antwerpen en Breda: de Belgische N1 en de Nederlandse N263. Tegenwoordig heet alleen het Belgische gedeelte nog Bredabaan.

Al in 1700 lag er tussen Antwerpen en Merksem een verharde weg. Tussen 1715 en 1740 werd deze door de Oostenrijkers verlengd tot aan Brasschaat. In 1764 werd de weg wederom langer toen het deel tot de Nederlands-Belgische grens bij Wuustwezel aangelegd werd.

Tastbare herinneringen

Tussen Antwerpen en Merksem vindt men de Kleine Bareel en de Oude Bareel. In Vlaanderen wordt het woord 'bareel' gebruikt om een slagboom aan te duiden. Op de plaats van deze twee barelen lagen vroeger tolplaatsen. De geïnde tolgelden werden gebruikt om het onderhoud van de wegen betaald. Nog steeds zijn de barelen zichtbaar in de omgeving in straatnamen als de Oudebareellei.

Tussen Merksem en Brasschaat ligt 'De Groene Jager' in Maria-ter-Heide. Hier stopten vroeger de koetsen om de paarden te laten verzorgen en de reizigers te laten rusten. Tegenwoordig is het een restaurant en zalencentrum. Ook in Brasschaat zelf lag een dergelijke 'afspanning'. Deze heette 'De Zwaan'. Het gebouw is tegenwoordig in gebruik als bloemenzaak. In de tijd dat de weg slechts tussen Antwerpen en Brasschaat verhard was, werden hier ook tussendoor paarden gestald. Op de verharde weg waren immers minder paarden nodig om de koets voort te bewegen dan op de zandweg in de richting van Nederland.

Invloed van Napoleon

Op 28 juli 1806 besloot de Franse regering (inmiddels ook de baas in Holland) dat de weg tussen Antwerpen en de Noordelijke Nederlanden verbeterd moest worden voor in militaire doeleinden. Er kon nog gekozen worden uit twee tracés: Antwerpen-Wuustwezel-Zundert-Rijsbergen-Breda of Antwerpen-Putte-Bergen-op-Zoom. Bij keizerlijk besluit van 15 mei 1810 werd het tracé van de nieuwe weg tussen Brasschaat en Breda vastgelegd.

De gronden werden zonder pardon in beslag genomen. De boeren uit de omliggende dorpen werden verplicht om met paard en wagen stenen op te halen in Antwerpen en zand aan te voeren voor de ophoging van de weg. Die ophoging is in Beersgat nog goed zichtbaar.

Adres

Bredabaan 25 startpunt weg van Antwerpen naar Breda
2000 Antwerpen, België

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0