Café Americain

Horizontal tabs

Beschrijving

Café Americain, onderdeel van het American Hotel aan het Leidseplein, is één van de bekendste café's van Amsterdam. Geopend in 1902 en volledig in de kleurrijke art nouveau-stijl opgetrokken. Geen wonder dat Harry Mulisch er kind aan huis was.

We schrijven 1875 wanneer architect A.C.C. Steinigeweg plannen indient om een "American Hotel" te bouwen aan het Leidseplein, destijds nog een belangrijke doorstroom voor koetsen, ruiters en wagens. Het eerste hotel opende in 1882 zijn deuren, maar het was niet genoeg voor eigenaar August Volmer. In 1900 kwam hij tot het besluit dat er een volledig nieuw American Hotel diende te komen. Samen met zijn architecten W. Kromhout en H.G. Jansen reisde hij langs enkele van de meest luxueuze hotels van Europa om inspiratie op te doen. Volmer en zijn architecten kozen voor een mengelmoes aan stijlen, van gotische ballustrades tot Indiaanse beeldhouwwerken. De bouw begon meteen bij terugkomst en op 15 mei 1902 werden de eerste gasten verwelkomd.

Telefoon voor heer Mulisch

Pronkstuk van het hotel is ongetwijfeld Café Americain. Het café staat bekend om zijn rijke interieur: tussen de grote bogen pronken schilderingen die scenes uit Shakespeare's A Midsummer Nights' Dream uitbeelden, de ramen zijn voorzien van glas-in-lood en aan het plafond hangen rijen met zogenaamde Tiffanny-lampen. Het café zou daarnaast ook nog eens de oudste leestafel van Amsterdam bezitten.

Met zo'n rijke inrichting groeide het café al snel uit tot dé vaste stek voor de Amsterdamse bovenlaag. Ook de vele schrijvers die in de stad woonden vonden er al snel een tweede thuis. Harry Mulisch, die tegenover het American Hotel woonde, was er dagelijks te vinden. Het verhaal gaat dat hij zich in de jaren '50, als beginnend auteur, regelmatig liet omroepen door de kelner van Café Americain met de woorden "Telefoon voor de heer Mulisch". Door dit staaltje onverbloemde zelfpromotie werd Mulisch al snel een bekende naam onder de chique bezoekers van het café, die bijna dagelijks herinnerd werden aan de jonge heer Mulisch en zijn mysterieuze telefoontjes. Ook toen hij (inter)nationele faam bereikte met zijn literaire werk was Mulisch nog met grote regelmaat in Café Americain te vinden. Om hun beroemde klant te herdenken, beslot Café Americain de oude leestafel om te dopen tot de Harry Mulisch Leestafel.

Adres

Leidskade 97
1017 PN

Openingstijden

Maandag t/m zondag: 07:00 - 22:30

Telefoonnummer

+31 (0) 20 556 3000

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0