Cercle Sportif Saint-Michel

Horizontal tabs

Beschrijving

In het zuiden van de gemeente, vlak bij de ring rond Brussel, tegenover afrit 9 (Brugman A-Z), ligt het monumentale en beeldbepalende clubhuis van "Cercle Sportif Saint-Michel", Blomme (1878-1940), opgetrokken circa 1934 in opdracht van mr. Gosset. Momenteel leegstaand en sterk vervallen.

Het sportcomplex bestond oorspronkelijk uit een trendy clubhuis met binnenbaan voor bowling, twee tennis- en twee voetbalvelden ingeplant in de toenmalige groene zone rond Brussel op de grens Wemmel-Jette. Bestemd voor de werknemers van Mr. Gosset, eigenaar van de sigarettenfabriek Saint-Michel (gekend als groene Michel) te Sint-Jans-Molenbeek voor wie A. Blomme reeds villa Gosset en de sigarettenfabriek had ontworpen. De aannemer was A. Monnoyer et E. Fricero uit Brussel en het interieur werd ontworpen door Willy Clarysse en uitgevoerd door de gebroeders Clarysse uit Izegem. Momenteel is het domein in handen van Isobowl N.V. die er in de nabije toekomst een bowling-complex wil bouwen en het clubhuis renoveren.

Het clubhuis is geconcipieerd als een voor anker liggend schip en is een zeldzaam, uitgesproken voorbeeld van de pakketbootstijl binnen de art deco tijdens het interbellum. Het volume is oost-west ingeplant in het noordoostelijke kwadrant van het rechthoekige, door populieren en kastanjebomen omzoomde, terrein. Aan de straatzijde later aangebrachte ijzeren draadafsluiting en betonnen platen.

Hoge, massieve bakstenen hekpijlers op betonnen sokkel verlevendigd met art deco motieven in beton. Het ijzeren hek met aflopend beloop en de flankerende vaste tussenstukken zijn eveneens uitgewerkt met typische geometrische art deco motieven. Een korte paardenkastanjedreef leidt naar de gesloten achterbouw terwijl de opengewerkte, beglaasde voorbouw (boeg) uitzicht biedt op de omringende sportterreinen.

Het complex is opgetrokken uit al dan niet bepleisterde baksteen en beton met gebruik van metaal voor het schrijnwerk en de relingen en werd enkele jaren geleden volledig groen geschilderd. Vrij gesloten, bandachtige bakstenen onderbouw op rechthoekige plattegrond waarboven aan de oostzijde een verticaliserend spel van in- en uitspringende, kubusvormige volumes en terrassen en aan de westzijde de sterk horizontaliserende, afgeronde en volledig door glas opengewerkte voorbouw in betonnen skeletstructuur (cafetaria); het geheel onder platte daken gedeeltelijk dienstdoend als terras. De gestroomlijnde architectuur wordt extra benadrukt door het volledig omlopende en sterk overkragende terras met dito luifel en buisrailingen. Lage uitbouw aan noordkant, en aan de zuidzijde een buitentrap die toegang geeft tot het terras en het cafetaria. Overwegend rechthoekige horizontaliserende vensters met uitzondering van de verticale lichtkoker ter hoogte van de traphal; metalen schrijnwerk met roedeverdeling.

Interieur. op het gelijkvloers waren de bowlingzaal (aan de zuidkant en over de hele lengte van het gebouw) en de kleedkamers gevestigd; de trappenhal bevindt zich in de zuidoostelijke hoek; de tweede bouwlaag wordt aan de westzijde gedomineerd door een imposante, ruim verlichte zaal van anderhalve bouwlaag waarin de cafetaria was ondergebracht, de aanpalende ruimten waren ingericht als leeszaal en bureau, geheel aan de oostzijde een keuken en sanitaire ruimten; de derde bouwlaag was ingericht als conciërgewoning. Naar verluidt bleef er geen meubilair bewaard.

 • Informatie van bouwhistoricus Stijn Heremans.
 • Agentschap R-O Vlaanderen, archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant: Steenweg op Brussel nr. 395.
 • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Wemmel: 1934/43 en eigendomsregister.
 • Technische dienst Wemmel, archief bouwaanvragen: 22/1934 en 44/1934 (straatklassement nr. 37).
 • Aux usines Gosset, in Batir, nr. 36, november, Brussel, 1935, p. 456.
 • BLOMME F., À la rencontre d?Adrien blomme 1878-1940. Sa vie, son oeuvre racontées par Françoise Blomme, Brussel, 2004, 130-132 en 231.
 • STEVERLYNCK S., Red het Modernisme www.urbanmag.be

Adres

Steenweg op Brussel 397
Wemmel (Wemmel), België

Openingstijden

Facilities

Tags

Reageren

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Aantal stemmen: 0