Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen

Horizontal tabs

Beschrijving

Het museum
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst werd in 1995 op initiatief van de gemeente gestart en ondergebracht in een zelfstandige stichting. Op 8 november 1995 ging het museum officieel open, als eerbetoon aan de oprichtingsdatum van de Cobrabeweging op 8 november 1948. Het museum bevindt zich in het Stadshart van Amstelveen in een gebouw ontworpen door de Nederlandse architect Win Quist. Van het gebouw vallen vooral de grote open ruimtes van de expositiezalen op. Hierdoor valt er veel daglicht naar binnen en is de natuur om het gebouw heen mooi zichtbaar. Dit zorgt ervoor dat de kunstwerken extra mooi uitkomen.

De collectie
Het Cobra Museum presenteert een vaste collectie van werken gemaakt door Nederlandse kunstenaars. Deze werken zijn voornamelijk van leden van de Cobra beweging. Onder andere zijn er werken van Karel Appel, Corneille, Jan Sierhuis en Constant te zien. Naast de vaste collectie presenteert het museum tijdelijke tentoonstellingen van internationale avant-garde kunstenaars.

Het Cobra museum heeft naast de vaste tentoonstelling ook een Japanse zentuin en een beeld ontworpen door Karel Appel. Deze zijn permanent te zien in het museum.

Deze tuin is voor het Cobra Museum ontworpen door Tajiri en werd tijdens de opening in 1995 onthuld. De tuin laat een haiku zien over de vier elementen. De platen van cortenstaal staan voor de bergen (aarde),  de zee (water) en de wolken (lucht). En als de zon zich laat zien symboliseert deze  het vuur. De platen staan op een patroon van kiezelstenen. Deze kiezelstenen worden elke maand, door het museumpersoneel en met speciaal daarvoor gemaakt gereedschap, in vloeiende en concentrische vormen geharkt.

Wat ook speciaal voor het museum ontworpen is, is het vijf meter hoge beeld op het plein voor de ingang. In het beeld zijn vier wateruitgangen gemaakt en het heeft de toepasselijke naam The Fountain. Deze fontein, ontworpen door Karel Appel, werd in 2001 onthuld ter ere van de tachtigste verjaardag van Karel Appel en is tevens de enige fontein door hem ontworpen.

De fontein laat een vuist zien, welke voor kracht staat, en een vogel, welke uiteraard voor vrijheid staat. De maquette van deze fontein heeft Karel Appel aan het museum geschonken en staat ook permanent tentoongesteld.

Toegankelijkheidsprijs voor Kunst & Cultuur 2009
In 2009 won het museum de Toegankelijkheidsprijs voor Kunst & Cultuur. Dit is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt door de CG-Raad in samenwerking met de Stichting Zet.
De jury prees het museum voor haar consequente toegankelijkheid welke integraal is doorgevoerd. Tevens schenkt het museum aandacht aan persoonlijke oplossingen. Jan Fousert, coördinator van de Week van de Toegankelijkheid 2009, schreef in het juryrapport: “Het Cobra Museum laat zien dat er veel mogelijk is en met de toekenning van de Toegankelijkheidsprijs willen wij het museum aanmoedigen om door te gaan op de ingeslagen weg. Bovendien is het een uitnodiging aan andere musea om eens bij het Cobra te kijken hoe zij toegankelijkheid aanpakken.”

Adres

Sandbergplein 1-3
1181 ZX Amsterdam

Openingstijden

dinsdag t/m zondag
11.00 - 17.00 uur

Gesloten
maandag, 25 dec., 1 jan., 26 april

Open
overige feestdagen
(ook indien op maandag)

Telefoonnummer

020-5475050

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0