Coymanshuis (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Coymanshuis aan de Keizersgracht toont de weelde van de Gouden Eeuw. In opdracht van de gebroeders Coymans ontwierp architect Jacob van Campen een imposant woonhuis dat twee keer zo breed was als de omliggende panden. 

De bijzonder rijke koopmansbroeders Balthasar (1589 - 1657) en Jo(h)an (1601 - 1657) Coymans waren de opdrachtgevers van de bouw voor het pand aan de Keizersgracht 177. Hun rijkdom voert grotendeels terug op de handel met producten uit de koloniën, maar ze verdienden ook goed met de slavenhandel. De broers besloten hun twee huizen in ieder geval uiterlijk samen te voegen en een gemeenschappelijke voorgevel te laten ontwerpen, waardoor het geheel een imposante uitstraling kreeg.

‘Waer-achtige bouwkunst’

Het Coymanshuis uit 1625 is een van de vroegste ontwerpen van architect Jacob van Campen. Van Campen - die bekend is geworden met zijn ontwerp van het Amsterdam Centraal Station -  introduceerde daarmee de bouwstijl van het Hollands classicisme of de ‘waer-achtige bouwkunst’. Deze stijl was geïnspireerd op het classicisme uit Noord-Italie en Frankrijk. Van Campen zou later ook onder andere nog het Mauritshuis in Den Haag en het Paleis op de Dam ontwerpen.

Rijkdom

In tegenstelling tot de ontwerpen van bijvoorbeeld Hendrick de Keyser hebben de bouwwerken van Van Campen een zuiver symmetrische opzet en heldere indeling van de gevel door pilasters. De strenge bouwstijl van het Hollands classicisme werd ingegeven door de steeds grotere rijkdom in de Gouden Eeuw. De panden zijn ingetogen en afstandelijk van karakter en daardoor deftiger en imposanter.

De Tachtigers

In 1868 opende de Eerste HBS in het Coymanshuis. Door het enorm hoge schoolgeld was het vooral een school voor kinderen van welgestelde ouders. De HBS wordt ook wel de bakermat van de literaire stroming de Tachtigers genoemd, omdat literatoren als Willem Kloos, Albert Verwey en Jacques Perk hier les kregen. Ook Cornelis Lely heeft op deze HBS onderwijs gevolgd.

Ingestort

In 1931 volgde nog een verbouwing, met rampzalige gevolgen voor het pand. Bij de bouwwerkzaamheden stortte de achtergevel in en ging een groot gedeelte van het interieur verloren. Om de bijzondere voorgevel te redden werd een geheel nieuw betonskelet opgetrokken. Daardoor bezit het pand inwendig nog maar weinig elementen die van voor 1931 dateren. Tegenwoordig is Amnesty International hier gevestigd.

Adres

Keizersgracht 177
Amsterdam

Openingstijden

Het Coymanshuis is in gebruik door Amnesty International. Het pand is niet openbaar toegankelijk.

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

Het Coymanshuis uit 1625 is een van de vroegste ontwerpen van architect Jacob van Campen. Van Campen - die bekend is geworden met zijn ontwerp van het Amsterdam Centraal Station - introduceerde daarmee de bouwstijl van het Hollands classicisme of de ‘waer-achtige bouwkunst’. Deze stijl was geïnspireerd op het classicisme uit Noord-Italie en Frankrijk. Van Campen zou later ook onder andere nog het Mauritshuis in Den Haag en het Paleis op de Dam ontwerpen. Het stukje over het Centraal station Amsterdam, dat kan natuurlijk niet! Even er niet bij geweest.... Erwin