De Arcke : houten huis, prefab, vervaardigd in Noorwegen

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Vrijstaand HOUTEN WOONHUIS, gelegen op de hoek van de Heldringsweg en de Arckelaan te Hoenderloo. Het huis, De Arcke genaamd, is vermoedelijk gebouwd rond 1905-1910 als bouwpakket afkomstig uit Noorwegen. Tegen de rechterzijde van het huis stond in oorsprong een bediendenwoning.

Omschrijving

Het houten pand, op een bakstenen basement, is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt één bouwlaag onder een met rode tuiles du Nord gedekt gebroken dak. Het basement is gemetseld in kruisverband en bevat een kelder. De begane grond is daardoor enigszins verhoogd gelegen. Het pand heeft aan alle zijden een houten hoofdgestel ter markering van de verdiepingsvloer, de kroonlijst gaat ter plaatse van de aansluiting met daken over in een ver uitstekende bakgoot.

De VOORGEVEL bevat links een ver naar voren uitgebouwde risaliet onder een afgewolfde gebroken steekkap. De begane grond heeft hier een venster met 2-ruits stolpraam en gedeeld bovenlicht met 6-ruits ramen. De verdieping heeft een gedeeld venster met twee 12-ruits ramen. Het rechter deel van de gevel bevat links, in de binnenhoek, de hoofdentree, bestaande uit een stolpdeur met 4-ruits ramen boven panelen en een meerruits bovenlicht met diagonaal geplaatste roeden en bezet met geel kathedraalglas. Rechts van de entree een 8-ruits venster bezet met geel kathedraalglas en rechts hiervan drie gekoppelde vensters, naar rechts in hoogte toenemend, die (het verloop van) de trap markeren. De vensters hebben van links naar rechts een 6-ruits, een 12-ruits en een 18-ruits raam, alle bezet met geel kathedraalglas. Het dakschild heeft een dakkapel met drie gekoppelde vensters met 8-ruits ramen. De plint bevat enkele ventilatieopeningen, ontlast door een ¿ steens rollaag en in beide geveldelen een kelderlicht, ontlast door een anderhalf steens strek.

De LINKER ZIJGEVEL heeft links een venster, waarvan de onderste helft 2-ruits is en de bovenste helft 21-ruits. In het midden een drielicht met persiennes. Het drielicht heeft links en rechts onder 8-ruits en boven 6-ruits ramen en in het midden onder twee enkelruits draairamen en boven een 12-ruits raam. Rechts een houten deur met enkelruits bovenlicht. Geheel rechts in het risaliet een liggend 8-ruits venster bezet met geel kathedraalglas. De verdieping heeft twee 20-ruits stolpvensters met persiennes. De geveltop heeft een ellipsvormig 4-ruits venster. Vensters en deur zijn gevat in een eenvoudige omlijsting. De plint heeft enige ventilatieopeningen, ontlast door een ¿ steens rollaag.

De ACHTERGEVEL heeft links en in het midden een venster met onder drie enkelruits ramen en één 24-ruits bovenlicht. Beide vensters met persiennes. Rechts een grote pui met in het midden een 2-ruits stolpdeur met 16-ruits bovenlicht en links een rechts een raam, waarvan de onderste helft enkelruits is en de bovenste helft 12-ruits. De plint heeft enige ventilatieopeningen, ontlast door een ¿ steens rollaag. Het dakvlak heeft drie dakkapellen, de linker en de rechter met twee ramen de middelste met drie ramen, allen voorzien van dubbel glas met roetjes tussen de glasplaten.

De symmetrisch ingedeelde RECHTER ZIJGEVEL heeft op de begane grond twee kruisvensters met persiennes, enkelruits onderramen en 6-ruits bovenramen. De verdieping heeft twee 20-ruits stolpvensters met persiennes. De geveltop heeft een ellipsvormig 4-ruits venster. De vensters zijn gevat in een eenvoudige omlijsting. De plint heeft enige ventilatieopeningen, ontlast door een ¿ steens rollaag.

Het INTERIEUR is grotendeels intact en bevat een tweetal zwartmarmeren schoorsteenmantels en paneeldeuren met gecanneleerde omlijstingen.

Waardering

HOUTEN HUIS uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, als bouwpakket afkomstig uit Noorwegen.

- Van architectuurhistorische en typologische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een houten prefab woning uit het begin van de 20ste eeuw. Het pand valt op door de karakteristieke en de zorgvuldige detailleringen van de diverse houten onderdelen.

- Van stedebouwkundige waarde vanwege de prominente ligging op een splitsing van twee wegen.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een uit Noord Europa geïmporteerd bouwpakket dat in Nederland werd opgebouwd.

Adres

Heldringsweg 20
7351 BE Hoenderloo

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0