De Beriot Schouwburg

Horizontal tabs

Beschrijving

Charles De Bériot (1802 - 1870) was een 19de-eeuwse vioolvirtuoos uit Leuven. Hij was een leerling van een andere grote Leuvense violist Tiby en wordt in het algemeen beschouwd als één van de grondleggers van de Belgische Vioolschool. Hij reisde heel Europa af om er concerten te geven, niet zelden met zijn vrouw, de toen wereldberoemde operazangers La Malibran (Maria Malibran). 

Los van zijn overlijden in 1870 startten twee Leuvense industriëlen Rémy & Staes met de bouw van een nieuwe variétéschouwburg, die de pas gesloopte Franscati schouwburg moest vervangen en die oorspronkelijk "Nieuwe Zaal Frascati" zou gaan heten. Pas later zou de zaal omgedoopt worden tot De Bériot Schouwburg.

In 1882 brandde de zaal volledig uit, maar ze werd heropgebouwd. Vanaf 1909 werd ze Alhambra genoemd, waarnaar het bronzen plakket aan het tegenovergelegen apartementsgebouw vandaag nog steeds verwijst. Na de tweede wereldoorlog, werde variétézaal definitief omgebouwd tot wijcinéma ABC, wat ze tot haar sloop in 1961 zou blijven. Toen werd het oorspronkelijke pand herbouwd tot Universitair centrum voor meisjesstudenten. Enkel het neo-classistisch hoekpand is nog oorsponkelijk, op de ronde nissen boven de ramen na.  Van daaruit blikten defiere borstbeelden van componisten en virtuozen op de straat neer. Niet verwonderlijk, was Charles De Bériot één van hen.

Adres

Vital Decosterstraat 49B
3000 Leuven, België

Openingstijden

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0