De Papsluis

Horizontal tabs

Beschrijving

De Papsluis

De Papsluis ligt ten noordwesten van de plaats Nieuwendijk in de Schenkeldijk, de smalle, gaaf bewaarde accesweg naar het fort aan de Bakkerskil, die verder voert naar Werkendam. De sluis was de meest zuidelijk gelegen hoofdinlaatsluis voor de inundatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het verbindt het water van de Bakkerskil en de lager gelegen polders, met name de Uppelse Polder. Met het fort Bakkerskil was de zuidelijke Maasdijk afgegrendeld.  

Zeldzaam waaiersluistype 

De Papsluis is een zeer vroeg voorbeeld van het zeldzame waaiersluistype. De inundatiefunctie is inmiddels geheel verdwenen maar de installatie is nog vrijwel geheel intact. In 2007 is de sluis helemaal opgeknapt en onderdeel geworden van een nieuwe ecologische verbindingszone in het Land van Heusden en Altena. 

De sluis heeft twee ijzeren waaierdeuren met een vakwerkconstructie. De sluisdeuren kunnen onafhankelijk van de getijden, zelfs tegen de waterdruk in, worden geopend. De waaiersluis was een uitvinding van Jan Blanken, van 1808 tot 1826 de eerste inspecteur-generaal van Rijkswaterstaat. De Papsluis was een van de vijf sluizen van dit type die door Blanken in 1815 werden gebouwd.

Houten schotbalkdeuren 

De meeste verbindingen hebben ijzeren klinknagels. Aan beide zijden kan de sluis door middel van twee houten schotbalkdeuren in hardstenen sponningen worden afgesloten. De schotbalkdeuren konden bediend worden door middel van een gietijzeren windwerk met tandwielen. In de hardstenen voetplaat van de windwerken is aan de binnenzijde van de sluis het jaartal 1815 uitgehakt.

Naast de sluis staat een nieuwe schotbalkenloods waar de balken zijn opgeslagen die extra in de kolk kunnen worden geplaatst.    

Met dank aan:  

https://rijksmonumenten.nl/monument/520434/papsluis/nieuwendijk/  
https://www.routeyou.com/nl-nl/
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-papsluis
https://biesboschlinie.com/fort-werk-bakkerskil-papsluis/  

https://fortbakkerskil.nl/

Adres

Kildijk 143
4255 TH Nieuwendijk

Openingstijden

Dag en nacht 

Telefoonnummer

0645934892

Facilities

  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0