Den Haag – Eerste synagoge Beth Jacob aan het Korte Voorhout

Horizontal tabs

Beschrijving

Er waren eerdere synagogen in Den Haag. Aan het einde van de zeventiende eeuw stond er een op de plek waar nu de Koninklijke Schouwburg staat. We volgen het verhaal van Corien Glaudemans van het Haagse Gemeentearchief.

Aan het einde van de 16e eeuw vluchtten veel Joden uit Spanje en Portugal naar de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. Deze vluchtelingen worden Sefardische of Portugese Joden genoemd. Aanvankelijk hadden veel Portugese Joden zich in Antwerpen gevestigd. Toen deze stad tijdens de Opstand in Spaanse handen viel, vertrokken veel Joden naar Amsterdam.  De Sefardische Joden bleven hun moedertaal Spaans of Portugees spreken.

Jacob Pereira

Verschillende Portugees-Joodse families in Amsterdam hadden zakelijke banden met het landsbestuur in Den Haag. Om de contacten te verbeteren verhuisden omstreeks 1675 verschillende vermogende Sefardische families vanuit Amsterdam naar Den Haag en vestigden zich in de omgeving van het Binnenhof, zoals aan het fraaie Voorhout.

Op de plaats waar nu de Koninklijke Schouwburg staat woonde aan het einde van de zeventiende eeuw Jacob Pereira, de Sefardische hofleverancier van levensmiddelen. Hij zorgde voor de inrichting van de synagoge Beth Jacob (Huis van Jacob) op het Korte Voorhout 3, naast zijn woonhuis. De Sefardische en de uit Oost-Europa afkomstige Asjkenazische Joden bezochten gezamenlijk dit gebedshuis.

Jacob Abenacar Veiga

In 1708 kwam bij het woonhuis van Jacob Abenacar Veiga aan de Casuariestraat een tweede Portugese synagoge Honendal (Steun der Armen). Toen veel Portugese Joden aan het begin van de achttiende eeuw van Amsterdam naar Den Haag verhuisden, werd synagoge Honendal in 1711 verplaatst naar het Lange Voorhout 50 en in 1715 naar het Lange Voorhout 60. Deze panden waren in huur bij de Joods gemeente Honendal.

In 1726 lieten de Sefardische Joden van Honendal een fraaie synagoge aan de Prinsessegracht/Jan Evertstraat 7a bouwen naar het voorbeeld van de Amsterdamse synagoge. In 1743 besluiten de gemeenten Beth Jacob en Honendal samen te gaan onder de naam Honendal.

Adres

Korte Voorhout 3
2511 CW 's Gravenhage

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1