Den Haag – het Koningsplein

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Koningsplein is eind 19e eeuw aangelegd in de rechte rij van bijzonder mooie pleinen (in alle soorten en maten) in de wijken Willemspark, Zeeheldenkwartier en Regentessekwartier. Plein 1813, Anna Paulownaplein, Prins Hendrikplein, Koningsplein, Regentesseplein.

Hoewel ik in Den Haag geboren ben, ‘ontdekte' ik dit plein, dat vlak achter de Laan van Meerdervoort ligt, pas in 1989. Het Koningsplein lag ooit tussen twee kanalen, het Afvoerkanaal (dat nog steeds bestaat) en de in de tweede helft van de 20e eew voor een groot deel gedempte Afzandingsvaart, tussen Koningin Emmakade en Waldeck Pyrmontkade.

Ovaal

Er zijn begin 21e eeuw plannen geweest om deze vaart weer te heropenen. Dat zit er ‘dankzij’ de komst van de Randstadrail niet meer in.

Het Koningsplein is omgeven door bijzonder fraaie huizen in eclectische en neo-renaissance stijl. Het plein had de vorm van een ovaal. De huizen, met maximaal drie bouwlagen, staan er echter in een rechthoekige vorm omheen.

Begin 20e eeuw reed er een tram over het plein (en over de Weimarstraat). Die lijn is echter lang geleden opgeheven.

Een van de mooiste plekken

Het Koningsplein heeft altijd een zekere allure gehad, maar in de laatste decennia van de 20e eeuw begon het toch te verloederen. De gemeente besloot vervolgens aan het eind van de jaren negentig dat het plein aangepakt moest worden. De plannen werden door de bewoners echter niet gewaardeerd. Er is vervolgens in goed overleg een nieuw plan gemaakt.

Het plein is in de eerste helft van 2003 opnieuw ingericht volgens de wensen van de bewoners. Hierbij enige foto’s van voor, tijdens en na de herinrichting. Ik vind het een van de mooiste plekken van de stad.

Adres

Koningsplein 16
2518 JE gravenha

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1

Reacties

Guardians truly need to recollect that we just consider less them doing that stuff before we were conceived on the off chance that they instruct us Pay to do my assignment to. Instruct your children it's alright to have some good times and test with things and they won't pass judgment on you for having done precisely that
I think this is an informative post and it is very beneficial and knowledgeable. Therefore, I would like to thank you for the endeavors that you have made in writing this article. All the content is absolutely well-researched. Thanks... telurqq
I think this is an informative post and it is very beneficial and knowledgeable. Therefore, I would like to thank you for the endeavors that you have made in writing this article. All the content is absolutely well-researched. Thanks... telurqq
I can’t imagine focusing long enough to research; much less write this kind of article. You’ve outdone yourself with this material. This is great content. detective privado en madrid