Den Haag – Paleis Noordeinde

Horizontal tabs

Beschrijving

Het paleis aan het Noordeinde is een van de vele paleizen die Den Haag rijk is. In de 19e eeuw telde Den Haag maar liefst twaalf Koninklijke woningen. Dit paleis wordt ook wel ‘Het Oude Hof’ genoemd.

Het is 1533 gebouwd, maar daarna nog vele malen verbouwd. Het huidige classicistische karakter is ontstaan in 1640, door toedoen van de beroemde architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Het vertoont duidelijke overeenkomsten met het oude Franse Koninklijke Paleis in Parijs. In de 19e eeuw werden gotische elementen toegevoegd aan Paleis Noordeinde, die echter weer in 1961 zijn verwijderd. Sindsdien heeft het paleis weer haar 17e eeuwse uiterlijk.

Weduwe

Vrij snel na de dood van Willem van Oranje (1584) is zijn weduwe in dit Haagse Paleis gaan wonen. De Stadhouders van Oranje woonden echter allen in het Stadhouderlijk Paleis, het Binnenhof. Na de Franse overheersing werd Nederland een koninkrijk. Tussen 1813 en 1940 is Paleis Noordeinde onafgebroken de woning van regerende Oranje vorsten geweest.

Mozart

Daarvoor, vanaf 1584, woonden er ook al vele leden van de Oranje familie. De jonge Mozart heeft er in 1766 een muziekstuk uitgevoerd. Hij was twee maal in Den Haag op uitnodiging van Prinses Caroline van Nassau-Wellburg, een zus van stadhouder Willem V.

Clinton

Paleis Noordeinde is in 1948 ernstig beschadigd door een brand. Vervolgens is het gerestaureerd en thans is het ‘werkpaleis’. Tot voor kort van Koningin Beatrix, thans van Koning Willem Alexander. Hier ontving Beatrix staatshoofden en regeringsleiders, zoals onder andere in 1998 president Clinton van de Verenigde Staten. Iedere nieuwe ambassadeur in Nederland komt kennismaken met het staatshoofd in Paleis Noordeinde. Deze wordt op een woensdagochtend met een koets naar het paleis gebracht.

Willem Alexander en Máxima

Kroonprins Willem Alexander woonde tot 2003 in een pand naast het Paleis Noordeinde. Prinses Beatrix woont zelf in een ander Haags paleis, Huis ten Bosch. Over een aantal maanden verhuist zij naar Kasteel Drakensteyn en nemen Willem Alexander en Máxima hun intrek in Huis ten Bosch. Achter het Koninklijk Paleis ligt de Paleistuin, die tevens grenst aan de Koninklijke Stallen. De ze tuin is dagelijks, tussen zonsopkomst en zonsondergang, vrij toegankelijk voor het publiek.

 

Bouwjaar Oude Hof: 1533

Architect: Willem Gundt Belangrijke renovaties: 1640 / 1814-1817 / 1961

Stijl: oorspronkelijk Renaissance, na renovatie van 1640 Classicisme

Architecten renovatie 1640: Jacob van Campen en Pieter Post

Rijksmonument

 

http://historie.hdpnet.nl/paleis.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Paleis_Noordeinde

http://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/paleizen/paleis-noordeinde/

Adres

Noordeinde 68
2514 GL gravenha

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0