Den Haag – Synagoge Nederlands Israëlietische Gemeente in de Cornelis Houtmanstraat

Horizontal tabs

Beschrijving

In de Wagenstraat bevond zich de Grote Synagoge. Het gebouw is er nog steeds. Het is nu een moskee geworden. De nieuwe synagoge staat in het Bezuidenhout en is in 1986 ingewijd. Corien Glaudemans van het Haagse Gemeentearchief vertelt er het volgende over.

De synagogen van de Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) aan de Wagenstraat en de Poolse synagoge aan de Harstenhoekweg 44 in Scheveningen zijn na de oorlog hersteld en weer in gebruik genomen. De synagoge aan de 2e Carpentierstraat kreeg een andere bestemming. Hier kwam in 1959 bioscoop Du Midi. In 1994 is dit gebouw gesloopt om plaats te maken voor woningbouw.

Adas Jessurun                                                                       

De gebouwen waren evenwel te groot geworden voor de kleine Joodse gemeente. De NIG verhuisde naar het Bezuidenhout en verkocht in 1976 de Grote Synagoge aan de Wagenstraat aan de gemeente Den Haag. Nu is een moskee in het gebouw gevestigd.

Toen in 1994 in het Mr L.E. Visserhuis aan de Doorniksestraat 152 de synagoge Beis Jisroeil (Huis van Israël, Beis is de Asjkenazische uitspraak van het Hebreeuwse woord Beth)  kwam, is de synagoge aan de Harstenhoekweg verlaten.

Achter een onopvallende ingang aan de Cornelis Houtmanstraat 11 in het Bezuidenhout bevindt zich de synagoge van de NIG. De synagoge draagt de naam Adas Jessurun  (zie Deutoronomium 33:5). Adas betekent Gemeente en Jesjoeroen is een naamsaanduiding voor ‘Het Volk Israël’. De feitelijke betekenis van de naam is dus Gemeente van Israël.

Tora-rollen

Op 5 juni 1986 startte dr. A. Baumgarten, voorzitter van de Raad van de NIG, de bouw van de nieuwe synagoge met het leggen van een eerste steen. Het ontwerp van de synagoge is van het Architectenbureau Van Veldhoven Partners te Den Haag. Op 30 september 1986 geschiedde in aanwezigheid van koningin Beatrix de officiële inwijding van de synagoge.

Een aantal voorwerpen in de synagoge, waaronder de oude Tora-rollen, is nog afkomstig uit de achttiende-eeuwse synagoge aan de Voldersgracht.

Adres

Cornelis Houtmanstraat 11
2593 RD 's Gravenhage

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0