Diamantbeurs

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Op de hoek van Weesperplein en Nieuwe Achtergracht in 1910-11 tot stand gekomen DIAMANTBEURS naar ontwerp in Art Nouveau trant van G. van Arkel in opdracht van het bestuur van de Vereeniging Beurs voor den Diamanthandel. Aannemer was M. Bakkeren.

N.B. In het souterrain in oorsprong een kapperszaak, een kluis en een restaurant. De grote beurszaal bevond zich op de parterre. Daarboven bevonden zich de vergaderzalen en de kantoren. In 1990 ingrijpend verbouwd waarbij onder meer de huidige dakopbouw werd toegevoegd.

Omschrijving

Op een samengesteld rechthoekige plattegrond in rode en oranje baksteen op een naturstenen plint opgetrokken gebouw bestaande uit souterrain, bel-etage en in oorsprong vier verdiepingen onder een plat dak. De gevel Weesperstraat bevat in de linkertravee de ingang. Boven de zijlichten van parterre twee tegeltableaus. Rechts een gevleugelde Mercuriusstaf met dubbele slang en links een slijpmolen met twee slijparmen en twee ingeklemde diamanten. Over tweede en derde verdieping een ronde erker op gestileerde console. Boven de ingangspui een balkon met sierijzeren balustrade. Boven de linkertravee een octagonaal torentje met een ronde, met koper beklede, bekroning. Het koepeltje is voorzien van vier ronde wijzerplaten. De gevel is verder regelmatig en zakelijk ingedeeld. Strak gegroepeerde vensterreeksen voorzien van grote ramen. De vensteropeningen zijn rechthoekig. Alleen op de bovenste verdieping zijn de vensters voorzien van een segmentboog van siermetselwerk. Aan de Nieuwe Achtergracht eveneens strakke gegroepeerde vensterreeksen slechts onderbroken door twee erkers over tweede en derde verdieping met bovenliggend balkon met borstwering. Ook hier rechthoekige vensteropeningen met uitzondering van die op de bovenste verdieping. Deze zijn voorzien van een segmentboog van siermetselwerk. Interieur. Zwart- en witgeaderd marmeren trappenhuis met koperen leuningen. Bovengang met ijzeren sierhek. In de hal een marmeren gedenksteen met daarop de tekst: 'De eerste steen van dit gebouw/is gelegd den 12den december 1910/door/Jhr.Mr.dr. A. Roell/Burgemeester van Amsterdam/aangeboden door BvND./architect v. Arkel/aannemer M. Bakkeren'.

Waardering

Op de hoek van Weesperplein en Nieuwe Achtergracht gelegen voormalige diamantbeurs met art-nouveau detaillering als enige overgebleven van de drie Amsterdamse beursgebouwen voor de diamanthandel van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en sociaalhistorische waarde. Eveneens van belang vanwege de beeldbepalende situering.

Adres

Weesperplein 4A t/m E
1018 XA Amsterdam

Openingstijden

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0