Directeurswoning Gulpenerbrouwerij

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

In een Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1880 gebouwde DIRECTEURSWONING van nabij gelegen brouwerij, distilleerderij en azijnfabriek. Het object is midden in de kern Gulpen, langs de Rijksweg gesitueerd. De aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De halfvrijstaande voormalige directeurswoning heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en natuursteen. Symmetrische gevelindeling. De frontgevel is vrij sober uitgevoerd. Hardstenen plint. Houten segmentboogvormige T-vensters. Houten segmentboogvormige deuren. Segmentboogvormige poortopening. Vensters en deuren hebben in de eerste bouwlaag decoratieve omlijstingen in hardsteen met hardstenen sluitstenen, en in de tweede en derde bouwlaag omlijstingen en sluitstenen in mergel. De raamdorpels zijn uitgevoerd in natuursteen. Het geveldeel met de poortopening is geaccentueerd d.m.v. twee verticale mergelbanden in pilastervorm. De eerste en tweede bouwlaag worden gescheiden door een horizontale band in mergel. Onder de dakrand is een decoratieve band in mergel aangebracht in de vorm van mergel consoles. Drie Neo-Classicistische dakkapellen.

Waardering

De voormalige directeurswoning van de brouwerij met distilleerderij en azijnfabriek is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het object bezit architectuurhistorische waarde vanwege streekgebonden architectuur, wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit object aan zijn situering midden in de kern Gulpen. Het object is daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van deze kern. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur, de architectuurhistorische en functionele zeldzaamheid.

De Gulpener bierbrouwerij, distilleerderij en azijnfabriek (Rijksweg 17) werd in 1826 opgericht als bierbrouwerij, in 1870 uitgebreid met een branderij en in 1880 met een azijnfabriek. De langgerekte vleugel langs de Rijksweg, oorspronkelijk bestaande uit een woonhuis en fabriek met opslagplaats, is het oudste gedeelte (sluitsteen middendeel ‘1848’). Bij de ingang tot het fabrieksterrein bevindt zich een trafohuisje uit circa 1930. De tegenover de fabriek gelegen voorm. directeurswoning (Rijksweg 16-18) dateert uit 1880. Dit eclectische drielaags pand heeft een licht risalerende middenpartij met geblokte lisenen en een poortdoorgang.

Adres

Rijksweg 16
6271 AE Gulpen

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0