Dominicanenkerk (Maastricht)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het is meteen duidelijk dat de Selexyz Dominicanen in Maastricht niet zo maar een boekenwinkel is. De Dominicanenkerk is één van de oudste kerken van de stad, in de Middeleeuwen gesticht door een monnikenorde. Maar in de afgelopen twee eeuwen stond de kerk vol met fietsen en carnavalsspullen in plaats van heilige relikwieën.

Al aan het begin van de 13e eeuw was er een gemeenschap van Dominicanen in Maastricht, een orde van monniken. Pas 1261 kwam het verlossende woord uit Barcelona: de top van de kloosterorde had hun verzoek tot een vestiging in de stad officieel goedgekeurd. Enkele jaren later werd begonnen met de bouw van een permanent klooster, inclusief kerk, in gotische stijl. In 1294 werd de kerk gewijd en tot het einde van de 18e eeuw voerden de Dominicanen hier hun missen op.

Uitbouw

De kerk bleek al snel erg populair onder de bevolking van Maastricht. De Dominicanen bouwden er een St. Catharinakapel bij aan de noordkant van de kerk. Met financiële steun van het stadsbestuur werd de Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de zuidkant vergroot. Uit deze periode stammen ook de schilderingen over het leven van Thomas van Aquino. De schilderingen zijn gemaakt door een anonieme monnik, en resten er van zijn nog steeds in de boekwinkel te zien.

Beeldenstorm

De zestiende eeuw was een periode van grote moeilijkheden voor de Dominicanen. Het klooster was één van de weinige in Nederland dat ook na de reformatie mocht blijven functioneren  De monniken wisten hun kerk vervolgens maar net te redden van de Beeldenstorm in 1566. Het mocht niet veel baten: elf jaar laten plunderden Duitse huurtroepen onder Nederlands gezag het klooster alsnog. De Dominicanen moesten vluchten en konden pas in 1579 terugkeren, toen Maastricht weer in Spaanse handen was.

Opknapbeurt

Met financiële steun van het stadsbestuur en de prior Dominicus Nulens werd het klooster, inclusief kerk, begin 17e eeuw niet alleen volledig herbouwd maar ook verfraaid. Onderdeel daarvan waren ook de plafondschilderingen uit 1619, gemaakt door een lokale monnik genaamd Jan Vasoens. Tijdens de bouwwerkzaamheden kwam een macabere ontdekking aan het licht: het graf van de in 1485 onthoofde Willem van der Marck werd onder de kerk gevonden.

Revolutie

Eind 18e eeuw viel als bij donderslag het doek voor het klooster. De Franse revolutionairen drongen in 1794 Maastricht binnen. Ze hieven alle kloostergemeenschappen in de stad op. De Dominicanenkerk deed nog even dienst als parochiekerk, vervolgens werd de kerk korte tijd ingezet als opslagplaats. Na de Franse overheersing keerden de monniken niet terug. Het stadsbestuur maakte van het oude klooster een school. Het klooster was in de jaren '60 van de 20e eeuw helemaal uitgeleefd en moest plaats maken voor een winkelcentrum.

Carnavalstempel

De kerk overleefde het wel, al bleek het lastig er een vaste functie voor te vinden. Het gebouw was achtereenvolgens een expositieruimte, concertzaal, carnavalstempel, bibliotheek, archief en zelfs een fietsenstalling. Pas in 1912 volgde een grote restauratie, waarbij het schilderwerk van Jan Vasoens volledig opgeknapt werd. Boekwinkelketen Selexyz kocht het pand begin 21e eeuw en liet het ombouwen tot een winkel. Met succes: de Briste krant The Guardian riep de winkel in 2008 uit tot één van de mooiste boekwinkel ter wereld.

Adres

Dominicanerkerkstraat 1
6211 CZ Maastricht

Openingstijden

Selexyz Dominicanen is dagelijks geopend 09:00 - 18:00, met uitzondering van donderdag (09:00 - 21:00) en zondag (09:00 - 17:00).

Telefoonnummer

+31 43 321 08 25 (Selexyz winkel)

E-mailadres

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0