Dubbel woonhuis gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect jan stuyt

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Dubbel WOONHUIS gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect Jan Stuyt. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. De woningen werden gebouwd ten behoeve van bureau-chefs van de Oranje-Nassau mijnen. Het pand is gelegen binnen het potentiële stadsgezicht Molenberg en omgeving.

Een garage bij het pand met huisnummer 68 is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Vrijstaand dubbel woonhuis met een grondplan van diverse in elkaar grijpende rechthoeken. Het pand telt twee bouwlagen en een dakverdieping en wordt afgedekt met schilddaken met rode Tuiles du Nord. Breed dakoverstek. Drie dakkapellen met schilddak waarvan de dakkapel in de frontgevel wordt gedeeld door beide panden. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Rechthoekige houten vensters en deuren. Vensters met bovenlichten deels met ruitvormige roedeverdeling. Hardstenen dorpelstenen. Aan de bovenzijde van de voordeuren een rond venster met roedeverdeling.

Symmetrische indeling FRONTGEVEL. Plint geaccentueerd met band hardsteen. Middendeel frontgevel iets vooruitspringend met in eerste bouwlaag twee driezijdige erkers met plat dak met hierop een balkon met houten balustrade. Erkers met bakstenen basement met houten opbouw.

Aan LINKER- EN RECHTERZIJGEVEL een uitbouw met doorlopend dakgedeelte. In deze uitbouw de hoofdtoegang met een rondboogvormige omlijsting in kunststeen. Venster aan bovenzijde van deur met kleine rondboog met aanzet- en sluitsteen in kunststeen. In de zijgevel van de uitbouw drie rechthoekige vensters met houten kozijnen. In de achtergevel van deze uitbouw in de tweede bouwlaag een klein rond venster met roedeverdeling.

ACHTERGEVEL: in de rechter- en linkerzijgevel een uitbouw in een bouwlaag met plat dak. In deze uitbouw een rechthoekige houten deur. In middendeel van de achtergevel twee erkers met bakstenen basement en opbouw met houten vensterkozijnen van recenter datum. Op het platte dak van beide erkers een balkon met balustrade van omstreeks 1990.

Bijgebouwde stalling in een bouwlaag met plat dak met dakoverstek op houten consoles. Rechthoekige houten dubbele deuren met hooggeplaatste vensters met zesruits roedeverdeling.

INTERIEURindeling van beide panden grotendeels in tact.

Waardering

Het dubbel woonhuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling.

Binnen de hiërarchische woonhuisarchitectuur van Jan Stuyt ten behoeve van het personeel van de Limburgse mijnen betreft dit een typische dubbele beambtenwoning gebouwd in een omgeving bestemd voor dezelfde sociale klasse.

Het dubbel woonhuis bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jan Stuyt, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek.

Het pand bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van de villa- en landhuisbebouwing aan de Caumerbeeklaan, Caumerdalschestraat, Molenberglaan en een gedeelte van de Akerstraat die als geheel van belang is voor de ontwikkeling en het aanzien van dit deel van Heerlen.

Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid.

Adres

Caumerbeeklaan 66
6416 GB Heerlen

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0