Église de la Madeleine (Parijs)

Horizontal tabs

Beschrijving

l’ Eglise de la Madeleine is een kerk in Parijs. Wie in een kerk met een toren (het stereotype kerk) verwacht komt wellicht bedrogen uit. Dat heeft te maken met haar ontstaansgeschiedenis als tempel. Het is een enorm gebouw met meer dan 50 Korinthische zuilen en is maar liefst 20 meter hoog. Napoleon liet een kerk die op deze plek stond afbreken om een tempel ter ere van zijn Grande Armée te bouwen. De kerk heet officieel 'l' église Sainte-Marie-Madeleine'. In de volksmond wordt echter kortweg gesproken over 'La Madeleine'.

Lodewijk XVIII  

Rond 1760 begon men op deze plek al met het bouwen van een kerk. Maar Napoleon liet dat toen nog lang niet voltooide godshuis in 1806 afbreken en plaatste er een Griekse Tempel ter ere van zijn ‘Grande Armée’ (net als de Arc de Triomphe). Pas jaren na de val van Napoleon was de tempel eindelijk klaar (1842). Het gebouw had echter geen functie meer en dus liet koning Lodewijk de XVIII de tempel al in 1837 toch maar wijden tot kerk.

In de kerk staat een orgel (bouwjaar 1846) van de hand van de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. De bekendste organisten van Frankrijk hebben het orgel decennialang bespeeld. Het is gebouwd in Italiaanse renaissancestijl en bevat sinds de renovatie in 2003 62 registers, verdeeld over vier manualen.

Adres

Place de le Madeleine
75008 Paris

Openingstijden

In de kerk worden dagelijks missen gehouden. Via rondleidingen kan men de kerk bezoeken. Met deze rondleidingen zijn verschillende kerken te bezoeken in Parijs. De rondleidingen zijn te boeken via:

Univers tourism
0033 (0)6 81 19 28 93
universtourism@yahoo.fr
www.universtourism.com

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0